3 Mayıs 2024 Cuma

'Tek kullanımlık plastik koronavirüsten korumaz'

Koronavirüsten korunmak adına tek kullanımlık plastiklerin tüketiminde artış yaşanıyor. Oysa ki salgın ekolojik krizin sonuçlarından. Polen Ekoloji aktivistleri uyarıyor: "Sistemi değiştirelim, onu yeşile boyamayalım."

Kapitalizmin yarattığı iklim krizinin sonuçlarından biri olan koronavirüs tehdidi sürüyor. Sermayenin kar hırsı odaklı rant ve talan politikalarının sebep olduğu ekolojik krizin en büyük nedenlerinden biri mikroplastikler ve tek kullanımlık plastikler.

Krizi fırsata çevirmek isteyenler çok. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğiti Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, koronavirüse karşı mücadelede tek kullanımlık plastiklerin kullanımına teşvik etti, bunun için de fiyatların oldukaça uygun olduğunu savundu. Eroğlu, bu açıklamayı ekoloji haberlerine yer veren İklim Haber sitesine yaptı.

Hükemete yakınlığı ile bilinen PAGEV'in kar hırsıyla doğayı düşünmeden bu krizi fırsata çevirmesi ve böylesi bir çağrıyı yapması gayet "makul". Ancak iklim değişikliğiyle mücadele ettiğini iddia eden bir haber sitesinin böylesi bir çağrıya yer vermesi kabul edilecek bir yerde durmuyor. Bu tıpkı geçtiğimiz yaz, plastik tüketimine karşı 7. Kıta temasıyla gerçekleşen ancak sponsorlarının plastiğin hammeddesi petrolden gelir elde eden tekellerin olduğu bienal ve bu bienalde ekolojistlerin ve ekoloji örgütlerinin yer almasını hatırlatıyor.

Bilim insanları tek kullanımlık plastiklerin yaratacağı geri dönüşümsüz zararlara her fırsatta dikkat çekiyor. Peki, koronavirüsle mücadele ettiğimiz şu günlerde hijyen için plastik kullanmak, ıslak mendil ve kağıt havlu tüketmek ne kadar doğru?

AKSU: SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEK YERİNE YEŞİLE BOYAMAK İSTİYORLAR
Polen Ekoloji aktivistlerinden Cemil Aksu, virüse karşı tedbir için plastik kullanımını savunmanın üstelik bunu da iklim krizi ile ilgili bir sitede paylaşmanın akıl almaz bir durum olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bu tam bir liberal akıl. Çünkü bunlar günü karla kapatmak istiyor. Sistemi değiştirmek yerine onu yeşile boyamak tek alternatif onlara göre."

Virüsle birlikte maske ve plastik eldiven hayatımıza girdi, ıslak mendil kullanımı ise günden güne artıyor. Plastik ve ıslak mendil kullanımının da "doğru" bilinen yanlışlar olduğunu dile getiriyor Aksu. "Çünkü günü kurtarmak bahanesi ile atılan adımlar uzun vadede daha büyük felaketler olarak bize geri dönecektir" diyor Aksu ve şöyle devam ediyor: "Zaten dünyadaki plastik atık yüzünden bilim insanları 'antroposen çağı'na girdiğimizi söylüyor. Hele ki, ıslak mendil birçok mikroplastik vb. içeriyor, normal olarak bile aslında kullanılmaması gerekir."

Aksu, salgından kaçınmak için yapılması gereken en temel şeyin beden temizliği ve "sosyal mesafelendirme" olduğunun altını çiziyor. Aksu, "Virüs bulaşmış kişilerden ve kendimiz de virüs taşıyıcısı olabileceğimiz için virüsten ağır etkilenen hasta, yaşlı kişilerden uzak kalma ya da temizlik yapıldıktan sonra yanlarında olmak."

'AFRİKA'DAKİ AÇLIK PLASTİK ŞİRKETLERİNİN YÜZÜNDEN'
Aksu, şunları ifade ediyor: "Bize Afrika'da açlık çekenlere ucuz gıda dağıtmak için plastik kullanmayı savunanlar, bir kere bile Afrika'daki açlığın plastik şirketlerinin ve diğerlerinin tokluğu yüzünden olduğuna dair bir cümle etmezler. Bize ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışırlar."

ALYANAK: KAĞIT VE PLASTİK TÜKETİMİ KULLAN-AT KÜLTÜRÜNÜN DAYATMASI
Polen Ekoloji aktivisti Aykut Alyanak ise kağıt ve plastik tüketiminin kullan-at kültürünün dayatması olduğuna dikkat çekiyor. Herkesin kendi bardağını yanında taşımasının mümkün olduğunu söyleyen Alyanak, "Bir başka sorun da kağıt havlu tüketiminin teşvik edilmesi. Sterilizasyon için sık sık öneriliyor. Ancak buna karşı alternatif olarak herkes kişisel havlu kullanabilir" uyarısında bulunuyor.

'KAZANIRSAK KAYBEDECEĞİZ'
Koronavirüs, kapitalizmin sonuçlarından olan iklim krizinin nedenlerinden biri. Dolayısıyla tek kullanımlık plastikler, mikroplastikler, hava kirliliği, suyun zehirlenmesi, ormanların katledilmesi, doğanın tahrip edilmesi... Salgın tüm bunların sonucu. Gelinen aşamada bir şeyleri değiştirmek mümkün olmasa da daha kötüye gitmesini engelleyebiliriz. Sözü Hubert Reeves'e bırakalım: "Doğayla savaş halindeyiz. Eğer kazanırsak kaybedeceğiz."