2 Mayıs 2024 Perşembe

Tecride karşı açlık grevi ve ölüm orucu direnişi sürüyor

İmralı'da Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için Leyla Güven öcülüğünde başlayan açlık grevi direnişi sürüyor. Güven, direnişin 193. gününde. 30 tutsak ölüm orucu direnişinde. 10 MLKP ve MLKP/KKÖ dava tutsağının da aralarında bulunduğu binlerce tutsak da tüm hapishanelerde direnişte.
İmralı'da PKK Lideri Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven'in öncülüğünde başlayan ve binlerce tutsağın katılımı ile büyüyen süresiz dönüşümsüz açlık grevi direnişi devam ediyor. 30 tutsak direnişi ölüm orucuna çevirdi. Binlerce tutsak hapishanelerde, çok sayıda kişi ise dışarıda tecride karşı direnişte.
 
GÜVEN'İN DİRENİŞİ 193. GÜNÜNDE
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi 193. gününde devam ediyor.
 
Güven, 8 Kasım'da Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini, tahliye olduğu 26 Ocak'tan beri evinde sürdürüyor.
 
İLK ÖLÜM ORUCU EKİBİ: 20. GÜNÜNDE
 
15 PKK ve PAJK dava tutsağı, 135 günlük süresiz dönüşümsüz açlık grevi direnişini 30 Nisan'dan itibaren ölüm orucuna çevirdi. Ölüm orucunda yer alan tutsakların isimleri şöyle:
 
-Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi:
 
Zozan Çiçek, Nesrin Akgül, Şükran Aydın.
 
-Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi:
 
Ardıl Çeşme, Aslı Doğan.
 
-Van Hapishanesi:
 
Ahmet Anığı, Özhan Ceyhan, Vedat Özağar, İhsan Bulut, Erol Çelik.
 
-Diyarbakır D Tipi Hapishanesi:
 
Ergin Akhan, Enver Durmaz, Ahmet Topkaya, A. Haluk Kaplan, Ferhat Turgay.
 
İKİNCİ ÖLÜM ORUCU EKİBİ: 10. GÜNÜNDE
 
15 PKK ve PAJK dava tutsağı 10 Mayıs'tan bu yana açlık grevi direnişini ölüm orucuna dönüştürdü. Ölüm orucunda yer alan tutsakların isimleri şöyle:
 
-Kandıra Hapishanesi:
 
Yaşar Cinbaş, Muhammed İnal, Diyadin Akdemir ve Engin Kahraman.
 
-Bolu F Tipi Hapishanesi:
 
İbrahim Doğan, Ahmet Emin Eren ve Mustafa Taştan.
 
-Patnos Hapishanesi:
 
Sena Efe, Burhan Şık, Faysal Atak ve Şefik Kayhan.
 
-Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi:
 
Reşat Özdil.
 
-Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi:
 
Zeki Bayhan ve Yılmaz Yıldız.
 
-Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi:
 
Sait Öztürk.
 
TUNCEL VE IRMAK: 125. GÜN
 
Kandıra Hapishanesi'nde tutuklu olan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile HDP eski Milletvekili Selma Irmak, açlık grevi direnişinin 125. gününde.
 
HEWLER VE AVRUPA'DAKİ DİRENİŞÇİLER
 
Toronto'da Yusuf İba ve Almanya'nın Duisburg kentinde bulunan Mele Mustafa Tuzak 124., Maxmur Mülteci Kampı'nda İştar Meclisi üyesi Fadile Tok 120. Den Haag'dan Hasbi Çakıcı 119. Den Haag'dan Hüseyin Yıldız 117. gününde, Nürnberg'den Şiyar Xelil 111. gününde, Kassel'den Ömer Bağdur ve Cemal Kobanê 110. gününde, Viyana'dan Şivan Ağaoğlu ve Sultan Yiğit 107. gününde açlık grevi eylemine devam ediyor. İtalya'nın Sardenya adasında greve başlayan ve ardından Roma'ya geçerek eylemini sürdüren Erol Aydemir'in eylemi 60. gününde.
 
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) üyesi aktivisti Özkan Özdemir, Almanya'da başlattığı açlık grevini Fransa'da Türkiyeli Göçmen İşçiler Derneği'nde (ACTIT) sürdürüyor. Özdemir'in direnişi 49. gününde.
 
1. EKİPTEKİ KOMÜNİST TUTSAKLARIN DİRENİŞİ 80. GÜNÜNDE
 
Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) ve MLKP/Komünist Kadın Örgütü (KKÖ) dava tutsakları da 1 Mart'ta tüm hapishanelerde 15 günlük dönüşümsüz açlık grevi gerçekleştirdi.
 
Komünist tutsaklardan Muhabbet Kurt (Sincan Hapishanesi), Hülya Gerçek (Bakırköy Hapishanesi) Aydın Akyüz (Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi) Ali Haydan Saygılı (Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesi) süresiz dönüşümsüz açlık grevinin 80. gününde.
 
2. EKİPTEKİ KOMÜNİST TUTSAKLARIN DİRENİŞİ 38. GÜNÜNDE
 
Soner Çiçek (Elazığ Hapishanesi), Ercan Görtaş (Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi) ve Hatice Duman (Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi) ikinci ekip olarak 10 Nisan'da süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı. Komünist tutsaklar direnişlerinin 38. gününde.
 
3. EKİPTEKİ KOMÜNİST TUTSAKLARIN DİRENİŞİ 19. GÜNÜNDE
 
Zeynep Yeter (Bakırköy Hapishanesi), Erdener Demirel (Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi) ve Deniz Aytaç (Şakran 2 No'lu T Tipi Hapishanesi) 30 Nisan'da direnişe başladı. Tutsakların direnişi 19. gününde.
 
Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde tutuklu olan TKP-ML dava tutsağı Hiyem Yolcu ise direnişin 58. gününde.
 
TAHLİYELERİNDEN SONRA DIŞARIDA DİRENİŞİ SÜRDÜRENLER
 
-Erzincan T Tipi Hapishanesi'nden tahliye olan Sedat Akın, Batman'daki evinde açlık grevi eyleminin 130. gününde.
 
-Bakırköy Hapishanesi'nden tahliye olan Gurbet Ektiren, Mardin Derik'teki evinde sürdürdüğü açlık grevinin 123. gününde.
 
-Silivri Hapishanesi'nden tahliye olan İhsan Sinmiş, İstanbul Küçükçekmece'deki evinde sürdürdüğü direnişin 80. gününde.
 
-Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nden tahiye olan Naime Çelik eyleminin 80. gününde.
 
-Tecride karşı HDP Diyarbakır İl Örgütü binasında açlık grevine başladıktan sonra gözaltına alınarak tutuklanan Salih Tekin, Bilal Özgezer, Sevican Yaşar ve İsmet Yıldız, tahliye olduktan sonra direnişlerini sürdürüyor. Tekin, Özgezer, Yaşar ve Yıldız'ın direnişi 78. gününde.
 
-Güven Pınar, İstanbul Avcılar'daki evinde 79 gündür direnişte.
 
-Mahsun Şen 133. Murat Aksin ise 66. gündür, Derik'teki evlerinde direnişlerini sürdürüyor.
 
3 HDP MİLLETVEKİLİNİN EYLEMİ
 
-Dersim Dağ 74. gününde, Tayip Temel ve Murat Sarısaç ise direnişlerinin 71. gününde, HDP Diyarbakır İl Örgütü'nde süresiz dönüşümsüz açlık grevi direnişinde.
 
8 DİRENİŞÇİ FEDA EYLEMİ GERÇEKLEŞTİRDİ
 
Tecridi protesto etmek için direnişte yer alan 8 tutsak, sessizliği ve adım atılmasını protesto etmek için feda eylemi gerçekleştirdi.
 
Mart ayında gerçekleştirdikleri eylemlerle yaşamlarına son veren tutsakların isimleri şöyle: Zülküf Gezen, Ayten Beçet, Zehra Sağlam, Medya Çınar, Yonca Akici, Siraç Yüksek ve Mahsum Pamay ile Almanya'da Uğur Şakar.