4 Mayıs 2024 Cumartesi

TCDD müdürü randevuya polisleri gönderiyor

Demiryollarında yapılan sürgünlere ve liyakatsiz atamalara karşı 4'üncü kez TCDD önünde bir araya gelen BTS üyeleri polis engeline takıldı. TCDD Müdürü ile yine görüşemeyen BTS üyelerinin basın açıklamasını engelleyen polis eylemi "işgal" olarak tanımladı.  

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), demiryollarında yaşanan sürgünlerin geri alınması, mağduriyetlerin son bulması için 4'üncü kez TCDD Genel Müdürlüğü önüne yürüdü. Ankara Garı önünde bir araya gelen BTS üyeleri, TCDD Genel Müdürlüğü binası önüne kadar fiziki mesafeye dikkat ederek yürüyüş gerçekleştirdi. Müdürlük binası önünde bir araya gelen sendikalılar, "Sürgünlere karşı yürüyoruz" pankartı açtı. Sendika üyeleri bina önünde oturma eylemine geçti.

POLİSTEN 'İŞGAL' TANIMLAMASI
Bina önüne gelen çok sayıda polis, "eylemin kanunsuz" olduğunu gerekçesini öne sürerek sonlandırılmasını istedi. Polis ve sendika yöneticileri arasında yapılan görüşmede polis amirinin, daha önce TCDD önünde yapılan 3 eylemi "milletvekilleriyle yapılan işgal" olarak tanımlaması ve "Her gün arkadaşlarım şehit düşüyor" demesi dikkat çekti.

Bina önüne gelen sendikalılara, "Polisten habersiz geldikleri gerekçesiyle izin verilmeyeceğini" söyleyen polislere BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, "Olay başka bir yere çekiliyor" sözleriyle tepki gösterdi. 

YARGI YOLU GÖSTERİLDİ
Eylemi takip eden gazeteciler engellenirken, telefon ile çekim yapan bir sendika üyesinin telefonuna "polisi çekiyor" gerekçesiyle el konulmak istendi. Polisin eylemi "kanunsuz" olarak nitelendirmesi sonrası sendikalılar, "Kanunsuzluğu TCDD Genel Müdürü yapıyor" diyerek, tepki gösterdi.

Polis amiri sendikalılara, "Size müdahale etmek istemiyorum, gidin hakkınızı yargıda arayın" diyerek gözaltı yapmakla tehdit etti. Sendikalıların yere bıraktığı döviz ve pankartları kaldırması için süre veren polisler, aksi durumda sert müdahale edileceğini bildirdi.

'DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ'
BTS Genel Başkanı Bektaş, polis baskısına karşı suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Bektaş,  "Şov yapmak istiyorsanız başka yerde yapın. Dört gündür buraya geliyoruz bize randevu vermiyorlar. Daha önce randevu almamıza rağmen kandırıldık. Bizim niyetimiz burada oturma eylemi yapmaktı ama bizi polisle karşı karşıya getirdiler" dedi.

Sendika üyeleri, oturma eylemi ve basın açıklamalarının engellenmesine "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla protesto etti.

Sendikalılar, Ankara Gar binası içinde bulunan BTS Ankara Şubesi'ne yürüyüş gerçekleştirerek, eylemlerini sonlandırdı.

TCDD MÜDÜRÜ RANDEVU VERMİYOR
TCDD'deki sürgünlerin geri alınması için 2-4 Haziran 2020 tarihlerinde İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'dan Ankara'ya yürüyüş başlatmıştı. 4 Haziran'da TCDD Genel Müdürlük binası önünde yapılan basın açıklaması sonrası, TCDD Genel Müdürü sendikalı üç kişilik bir heyetle görüşeceğini bildirmesine rağmen görüşme yapmamıştı. 4 Haziran'dan bu yana sendika üyeleri 4 defadır bina önünde bir araya geliyor, ancak TCDD Genel Müdürü randevu vermiyor.