19 Mayıs 2024 Pazar

'Tahliye olacak kadın ve LGBTİ+'lerin sorunların çözümü için önlem alındı mı?'

HDP Milletvekili Kerestecioğlu, infaz yasasındaki değişiklikle tahliye olacak kadın ve LGBTİ+'lerin yoksulluk, şiddet başta olmak üzere yaşayacakları sorunların çözümü için önlem alınmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, infaz yasası ile tahliye olacak tutsaklara yönelik alınacak tedbirlere hakkında Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Kerestecioğlu, salgın nedeniyle sağlık ve yaşam hakkı içi tüm tutsakların basit yasal düzenlemelerle tahliye edilmesi gerekirken, iktidarın ayrımcı infaz ve örgütlü af düzenlemesini hayata geçirdiğini kaydetti. Teklifin tüm itirazlara rağmen yasalaştığını belirten Kerestecioğlu, "Ceza İnfaz Kanununda yapılan değişiklikle birlikte koşullu salıverilme ve denetimli serbestlikten yararlanacaklar arasında, mahpusluk öncesinde de cinsiyeti veya cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakılan, toplumsal eşitsizlik sonucu suça sürüklenmiş olan kadınlar ve LGBTİ+'lar da bulunmaktadır" dedi.

Salgının mevcut toplumsal krizleri ve eşitsizlikleri derinleştirdiği göz önüne alındığında, bu grupların tahliye sonrası hastalanma, şiddete uğrama, yoksulluk gibi sorunlarla karşılaşmasını önleyecek tedbirlerin derhal alınmasını isteyen Kerestecioğlu, "Bunun için Adalet Bakanlığı başta olmak üzere, Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının eşgüdüm halinde uzun vadeli bir planlama yapması gerekmektedir. Aksi halde bu kişilerin yaşam haklarının korunması ceza infaz kurumları dışında da mümkün olmayacaktır" diye vurguladı.

Kerestecioğlu, Bakan Gül'un şu soruları yanıtlamasını istedi:

Bu bağlamda;

■ Tahliye sonrasında salgından korunmak için almaları gereken önlemlerle ilgili mahpusları bilgilendirmeye yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?

■ Tahliye sonrasında gideceği güvenli bir ev olmayan kişilerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla alınan önlemler nelerdir?

■ Tahliye olacak kişilerin bu süreçte hangi desteklerden, nasıl faydalanacağı hakkında bilgilendirilmesi, durumlarının ve ihtiyaçlarının takip edilmesi için uzun dönemli bir çalışma planlanmakta mıdır?

■ Yeni tahliye olmuş kişilerin hele de kadın ya da LGBTİ+ iseler iş bulmalarının çok güç olacağı göz önüne alınarak bu gruplar için sosyoekonomik destek sunmaya yönelik Aile, Çalışma, Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte bir planlama yapılmakta mıdır?

■ Hamile ve çocuk bakım yükü olan kadınları düzenli gıda ve hijyen malzemesi sağlamak, nakdi yardım gibi sosyoekonomik açıdan destekleyecek önlemler alınmış mıdır?

■ Cinsiyet uyum süreci hapishanede başlamış kişilerin tahliye sonrasında sorun yaşamaması için hormona ücretsiz erişimi konusunda bir tedbir alınmış mıdır?

■ Açık ceza infaz kurumlarına sevk edilecek mahpusların sevkleri ve kuruma kabullerinde salgından korunmak için bir planlama yapılmış mıdır? İnfaz kurumları bu konuda bilgilendirilmiş midir?"