20 Nisan 2024 Cumartesi

Suruç'ta katledilen kadınlar anıldı

HDP İstanbul Kadın Meclisi, Suruç'ta katledilen 10 kadın için BEKSAV'da etkinlik düzenledi. 

HDP İstanbul Kadın Meclisi, Halitağa Caddesi'nde 33 düş yolcusu için balon uçurduktan sonra BEKSAV'da bir araya geldi.

Burada konuşma yapan HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut, anma etkinliği düzenlemek için yoğun bir mücadele yürüttüklerini belirterek, ilk yaptıkları planlamanın çeşitli gerekçeler ileri sürülerek engellendiğini söyledi.

Elif Bulut, tüm engellemelere rağmen kendilerinin de adalet mücadelesinin bitmeyeceğini vurguladı. Suruç şehitlerinin fotoğraflarını işaret eden Bulut, "Onlar gülümseyerek bizlere bakıyorlar. Onların düşlerinin devamcıları bizleriz. Biz kadınların mücadelesi bitmeyecek. Onlar Rojava devrimini görmek için oraya gidiyorlardı. Rojava devriminin de yıldönümü. Devrim yolunda hayatını kaybedenleri selamlıyorum" diye konuştu.

SKYP'li Kadınlar adına konuşan Rosa Kahya da Suruç katliamlarının faillerinin sokakta gezerken adalet mücadelesi yürütenlerin gözaltına alındığını belirtti. Suruç'un gençliğin enternasyonal köprüsü olduğunu vurgulayan Kahya, "Suruç bir dayanışma mücadelesiydi. Biz de bu anlamıyla bu dayanışmayı mücadelemizle büyütüyoruz. Suruç'u unutmuyoruz. unutmayacağız. Suruç gençliğin enternasyonal köprüsüydü. Biz onların sözünü sokakta söylemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

SKM Sözcüsü Deniz Aktaş ise 5 yıldır sürdürülen adalet mücadelesinin bir irade savaşı olduğunu belirterek, düzenlenen anma etkinliğinin de bir iradeyle yapıldığını vurguladı. Duygu Tuna, Nazegül Boyraz, Ece Dinç, Büşra Mete, Nuray Koçak, Nazlı Akyürek, Ferdane Kılıç, Polen Ünlü, Hatice Ezgi Saadet, Aydan Ezgi Şalcı'nın isimlerini sayan Aktaş, onları Suruç'a götüren nedenleri özetledi. Aktaş, "Her biri çok şey söylediler. Söylemeye de devam ediyorlar. Onların dokunmak istedikleri Rojava devrimi hepimize güç vermeye devam ediyor. Kadınlar olarak, erkek egemen sistemi yıkıncaya kadar bizler de mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Etkinlikte 10 kadın düş yolcusunun hayat öyküsü dillendirildi. Etkinlik MKM sanatçılarının ve Sarya Müzik Topluluğu'nun ezgileriyle devam etti.

Sarya Müzik Topluluğu adına konuşan Canan Kaplan, Suruç katliamı sonrasında ezgilerini onlar adına beslediklerini, şiirlerini onlar için okuduklarını söyledi. Suruç katliamının 5. yıldönümü kapsamında "Suruç için üret" çalışması yürüttüklerini söyleyen Kaplan, "Onlar Gezi'nin çocukları olarak Rojava'nın çocuklarıyla buluşmak, oradaki devrime dokunmak isteyen gençlerdi. Onların mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.