19 Mayıs 2024 Pazar

Suruç Aileleri: Adalet talebinden vazgeçmeyeceğiz

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç katliamının 45. ayında bir kez daha adalet talebini yükseltti. Emniyetin, Ankara katliamı davasına "Katliamlarda aranır durumda olan sanıklar yeniden saldırı düzenleyebilir" bilgisini gönderdiğini hatırlatan aileler, tüm katliamlar arasında bağ olduğunu vurguladı, katillerin cezalandırılmasını istedi.
Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç katliamının aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması talebiyle 45. kez Halitağa Caddesi'nde bir araya geldi. 
 
Suruç'ta katledilen 33 düş yolcusunun fotoğraflarının taşındığı eyleme, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, ESP İl Başkanı Pınar Türk, SGDF Eş Başkanı Okan Danacı, HDP MYK Üyesi Emine Kaya ve tecridin kaldırılması talebiyle direnişte olan olan tutsaklara destek için 2 gündür açlık grevinde olan ESP, SGDF ve SKM üyeleri de katıldı.
 
Basın metnini okuyan Suruç gazisi Koray Türkay, Suruç katliamının üzerinden 45 ay geçtiğini anımsattı, katliamda 33 kişinin hayatını kaybettiğini, birçok kişinin de yaralandığını hatırlattı. Katliamın gerçekleştiği günden beri, aydınlatılması ve katillerin cezalandırılması için adalet mücadelesi yürüttüklerine dikkat çeken Türkay, "Katliamın arkasındaki karanlığın halen aydınlatılmamış olması mahkemenin bu davaya verdiği önemi de göstermektedir. Ne bizim ne de avukatlarımızın hiç bir talebinin karşılanmaması, bu davanın da daha önceki katliam davaları gibi sessiz sedasız kapatılmak istendiğini ortaya koyuyor" dedi.
 
'TÜM KATLİAMLAR İÇİN ADALET İSTİYORUZ'
 
45 ay süresince katliamda parmağı bulunanları açığa çıkartmak yerine, katliamda yaralananların ve dava avukatlarının tutuklandığını söyleyen Türkay, "Halen dava dosyasında sorumluluğu olan polisler hakkında açılan davaları takip eden Suruç ve Ankara Gar katliamlarının tanığı olan Avukat Can Tombul tutuklu. Bizler sadece Suruç katliamı için değil bu topraklarda yaşanan tüm katliamlar için adalet istiyoruz. 5 Haziran'da Diyarbakır'da HDP'nin mitinginde patlatılan bombanın failleri, Ankara katliamının failleri davalarda yaralılara ve ailelere tehditler savururken mahkeme heyetleri bu tehditleri sessizce izlemekle yetindi" diye konuştu.
 
10 Ekim katliamının duruşmasının 7 ay ertelendiğini aktaran Türkay, "Ertelenmesinin tek bir cevabı olabilir, o da katliamın unutturulmaya çalışılmasıdır. Yine HDP'nin 5 Haziran Diyarbakır mitingine yapılan bombalı saldırının davası güvenlik gerekçe gösterilerek Ankara'ya kaçırıldı. Unutturulmaya ve gözlerden kaçırılmaya çalışılan bu 2 davanın takipçisi olacak ve unutulmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
'FAİLLER YAKALANABİLİR'
 
Türkay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Ankara katliamı davasının görüldüğü mahkemeye gönderdiği belgede, "katliam davalarında şüpheli olarak arananların yeni katliamlar düzenleyebileceği" bilgisini verdiğini hatırlattı. Türkay, IŞİD'in Türkiye'deki katliamları arasında organik bir bağın olduğunu vurguladı. Suruç, Ankara ve Diyarbakır katliamlarının bağlantıları bütünlüklü olarak araştırılarak bahsi geçen şüpheliler yakalanabileceğini vurgulayan Türkay, sözlerine şöyle devam etti: "Bu ay Suruç şehitlerimizden Polen Ünlü'nün annesi Şennur Ünlü'nün aramızdan ayrılışının birinci yıl dönümü. Şennur Ünlü adalet mücadelemizde hep yanı başımızdaydı. Onun mahkeme salonunda söylediği ''adalet başucunuzda bulunan raflardaki kitaplarda değil, vicdanlarda olur' sözünü adalet mücadelemizin parolası yapacağız. Gerek burada 20 oturumlarında gerekse mahkeme salonlarında adalete olan inancı ve hesap sorma kararlılığı bize hep umut aşıladı. Bugün fiziken aramızda olmasa da onun hatıraları hep yanı başımızda olacak. Onun adalet mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz."