28 Mart 2024 Perşembe

Süperpak işçileri: Dayanışma ile güçleniyoruz

Süperpak'ta TİS'te anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev sürüyor. İşçiler, "Bıçak kemiğe dayandı, destekler karşısında güçleniyoruz" dedi.
Avusturya merkezli Mayr-Melnhof Packaging şirketine ait MM Süperpak Ambalaj'ın İzmir, Karaman ve Antep'te bulunan, Selülöz-İş'in örgütlü olduğu üretim tesislerinde, TİS'te anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev sürüyor.
 
Sendika maaşların net üzerinden ödenmesini ve net 380 TL zam verilmesini talep ederken, patron sıfır zam dayatmasında bulunmuştu. Bunun üzerine üç ilde bulunan fabrikalarda çalışan yaklaşık 250 işçi greve çıkmıştı.
 
İzmir Torbalı'daki fabrika önünde direnişlerini sürdüren ve sendikanın işyeri temsilcisi olan İsmail Günderoğlu, 2004'den beri Süperpak'ta çalışıyor. Günderoğlu "Biz Süperpak işçileri olarak maaşlarımızda ve sosyal haklarda artış istedik. Aynı zamanda patron verginin faturasını tamamen biz işçilere kesiyordu, Mart ayında ne maaş alıyorsak Aralık ayında da aynı maaşı almamız istendi. Bunu kabul edemeyiz. Biz 476 lira zam istiyoruz" dedi.
 
Günderoğlu "Yıllardır bu fabrikadayız. Patron 1 dakikanın hesabını soruyordu bize, 1 dakika işe geç başlamamız demek hakarete uğramamız demekti. Bugün 25 gündür direnişteyiz ve fabrikada üretim yok. Patron vekilleri sendikamızla 2 kez görüşme talep etti. Fakat ikincisinde kendileri görüşmeyi iptal ettiler. Amaçları direnişlerimizi kırmak ve bölmek. Fakat bizim direnişimizi bitirme gibi bir niyetimiz yok" diye konuştu.
 
Günderoğlu, "Günlerdir buradayız. Sendika, sivil toplum kuruluşları, partilerden ve işçi arkadaşlardan epey destek geliyor ve bu durum bizi umutlandırıyor. 25 gündür bizlere destek veren herkese teşekkür ediyoruz, vazgeçmeyeceğiz mutlaka kazanacağız" diye belirtti.
 
Direnişteki kadın işçilerden Leyla Erpolat ise "Yıllardır bu fabrikada çalışıyorum, patrondan insanca yaşam koşulları için zam istedik fakat patron bunu biz işçilere fazla gördü. 4 yıldır sıfır zam ile çalışıyorduk.  Türkiye'de koşullarında herşeye zam yapılırken nasıl çalışılabilir" dedi.
 
Çalıştıkları fabrikanın Avusturya merkezli olduğu için muhatap bulamadıklarını ifade eden Erpolat, "Bıçak kemiğe dayandı ve 25 gündür burada direniyoruz, destekler karşısında güçleniyoruz" diye vurguladı.
 
Direnişteki kadınlar olarak Flormar işçilerini desteklediklerini ifade eden Erpolat, "Burada öğrendik ki bizi yaşatan büyüten dayanışmadır. Bu kadar güçlü bir dayanışma olmasaydı hala burada olamazdık" diye kaydetti.