19 Nisan 2024 Cuma

Soylu'nun 'teröre ev sahipliği yapıyor' dediği köylülere tazminat

Nusaybin'in Xerabê Bava köyünde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında işkence görüp, cezaevinde bir süre tutuklu kalan Abdi Aykut ve diğer 6 köylü yargılandıkları davada beraat etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, "teröre ev sahipliği yapıyor" diyerek suçladığı köylülere, Bakanlık tazminat ödeyecek.
Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Kuruköy'de (Xerabê Bava), 11 Şubat - 2 Mart 2017 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında ikisi çocuk toplam 39 kişi gözaltına alınmıştı. Birçok evin yıkıldığı yasak sırasında gözaltına alınanlar yoğun işkenceye maruz kaydı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan Abdi Aykut'tan ise uzun bir süre haber alınamamış, daha sonra işkenceye maruz kaldığı fotoğraflar basına yansımıştı.
 
SOYLU: TERÖRE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
 
Bunun üzerine konu Meclis Genel Kurulu'na taşınmış ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Hukuk devletinin dışında bir şey yapılmıyor. O yaşlı adam teröre ev sahipliği yapıyor" sözleriyle işkenceyi savunmuştu.
 
Soylu'nun sözlerinin ardından işkence maruz bırakılan köylülerden Abdi Aykut, Hatip Tunç, Rıfat Bayhan, Behçet Koçan, İsmail Ay, Abdülmecit Bal ve Vasfi Doğan çıkarıldıkları mahkemece "Örgüte yardım etmek" iddiası ile tutuklanmış, diğer kişiler de serbest bırakılmıştı.
 
7 KİŞİ DE BERAAT ETTİ
 
Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre; bir süre sonra, 7 kişi hakkında Soylu'nun öne sürdüğü gibi, "Örgüte yardım etmek" iddiasıyla iddianame hazırlandı. 17 Ağustos 2017 tarihinde ilk kez hakim karşısına çıkan 7 kişi tahliye edildi. Bir süre önce son bulan yargılamada 7 kişi hakkında beraat kararı verildi. Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın gerekçesinde ise "Sanığın üzerine suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği anlaşılmakla CMK'nin 223/2-e bendi uyarınca müsnet suçtan beraatına" denildi. Ayrıca, "delil yetersizliği" karara gerekçe olarak gösterildi.
 
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TAZMİNATA MAHKÛM EDİLDİ
 
Söz konusu kararın ardından, 7 kişi "haksız tutukluluk" gerekçesiyle Mardin İdare Mahkemesi'ne başvurarak, İçişleri Bakanlığı hakkında tazminat davası açtı. Köylüleri haklı bulan mahkeme, aralarında Abdi Aykut'un da bulunduğu 6 ay tutuklu kalan 6 köylüye 18 bin TL, 5 ay tutuklu kalan köylüye ise 15 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
 
İçişleri Bakanlığı avukatları da mahkemenin verdiği tazminat kararına, "Sebepsiz zenginleşmeye neden olacağı" iddiası ile itirazda bulundu. Köylülerin tazminatlarını itirazın değerlendirilmesinin ardından alıp almayacakları belli olacak.
 
14 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA 'HARİTA' SORUŞTURMASI
 
Öte yandan, yasak sırasında gözaltına alınan çocuklardan çoban V.K. (17) hakkında, "PKK'lilere ekmek verdiği" iddiası ile açılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandığı öğrenildi. Yine, gözaltına alınan diğer çocuk S.B. (14) hakkında ödev defterine çizdiği Türkiye haritasında, "Türkiye'nin doğu ve güneydoğu illerini boyayarak Kürdistan diye gösterdiği" gerekçesiyle, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla başlatılan soruşturma da tamamlandı. Bu soruşturma hakkında da "takipsizlik" kararı verildi.
 
S.B.'nin maruz kaldığı mağduriyete ilişkin açılan tazminat davasından ise 150 TL tazminat ödenmesine hükmedildi.
 
Gözaltındayken işkenceye maruz bırakılan 30 köylü hakkındaki soruşturmada ise aradan geçen süreye rağmen herhangi bir ilerleme sağlanmadı.
 
'GERÇEĞİ YANSITMADIĞI MAHKEME KARARIYLA ORTAYA ÇIKTI'
 
Konu hakkında konuşan avukat Hasan Özgen, Abdi Aykut'un da aralarında bulunduğu 7 kişinin üzerine atılı iddiaların gerçeği yansıtmadığının mahkeme kararıyla ortaya çıktığına dikkat çekti. Özgen, o dönem dile getirilen tüm iddiaların iftira olduğunu mahkeme huzurunda kanıtladıklarını kaydetti.