19 Nisan 2024 Cuma

Soma katliamının ardından işten atılan işçiler tazminatlarını alabilecek

Meclis'e sunulan 10 maddelik teklifte, Soma katliamının ardından işten çıkarılan 3 bin 500 işçinin aradan geçen 5 yılın ardından kıdem tazminatlarını alabilmesinin sağlayacak düzenleme de yer aldı.

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın ardından Uyar Madencilik A.Ş.'ye ait Işıklar, Atabacası, Geventepe maden ocaklarında işten çıkarılan 3 bin 500 işçi aradan geçen 5 yılın ardından tazminatlarını alabilecek. Meclis'e sunular 10 maddelik pakette bu işçilerin durumuyla ilgili düzenleme yapıldı. Düzenleye göre kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işlerine son veriler işçilerden kıdem tazminatını alamayanlar, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na başvuru yaparak kıdem tazminatını alacak.

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, "Dünyada emeğin ne kadar kutsal olduğunu gördük. Ama maalesef sendikalaşmanın az olduğu, siyasi iktidarların emeği göz ardı ettiği durumda işçilerin hakları tek SMS ile yok edilebiliyor. Hakları için mücadele eden emekçiler de onları alabiliyor. Bu Türkiye'deki işçi sınıfı mücadelesi için önemli bir karar. İşçiler Meclis'te sözlerini olması ve kendi hakları için mücadele etmeli" diye konuştu.