20 Mayıs 2024 Pazartesi

Soda Sanayii'de grev yasağı: İşçiler fabrikayı terk etmiyor

Soda fabrikasındaki grevin yasaklanmasına tepki gösteren Petrol-İş Sendikası, işçilerin kararı tanımadığını ve iş yerini terk etmediğini duyurdu.

Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulu, Mersin'de kurulu bulunan Soda Sanayii A.Ş.'de toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle ilan edilen grevin Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün süre ertelenmesini değerlendirdi.

Açıklama şöyle:  "Karar, grevin 'milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü' gerekçesiyle verilmiştir. Bu karar ile OHAL döneminde verilen grev ertelemelerine bir yenisi eklenmiş ve OHAL'in işverenler lehine bir başka uygulaması olarak kayıtlara geçmiştir" denilirken "İşçi sınıfının grev hakkı, OHAL sürecinde fiilen askıya alınmıştır. Toplu iş sözleşmesi hakkının da kullanımının engellenmesi anlamına gelen grev erteleme kararları, ülkemizin demokratik işleyişten ve sosyal hukuk devleti ilkelerinden uzaklaştığının açık bir göstergesidir. OHAL döneminde emekçilerin iş ve ekmek mücadelesi, bu meşru olmayan kararlarla yasaklanmaktadır."

"İŞÇİLER GREV HAKKINA SAHİP ÇIKACAK"

İşçilerin grev hakkına sahip çıkacağını belirten Petrol-İş Sendikası, "Grev erteleme kararı ile toplu iş sözleşmesi süreci artık tarafların özgür iradelerinin söz konusu olamayacağı bir sürece sokulmaktadır. Yani işçiler fiili grev yasakları ile nihai olarak Yüksek Hakem Kurulu (YHK) prosedürüne mahkum edilmekte ve artık yasaların sadece işverenlerin lehine olan kısımları işletilmektedir" dedi. 

İşçilerin haksız karara karşı işyerini terk etmeme kararı aldığını hatırlatan sendika, şunları belirtti: "542 işçinin çalıştığı Soda Sanayii A.Ş.'de işçiler, bu haksız karara karşı mücadelesini işyerini terk etmeyerek kararlılıkla sürdürmektedir ve grev haklarına sahip çıkacaktır. Geleceği ve hakları için mücadele eden Soda işçilerinin bu mücadelesinin engellenmesine asla izin vermeyeceğiz. Petrol-İş Sendikası olarak emek mücadelesine dönük yasaklamalara ve baskılara boyun eğmeyecek, verilen bu haksız karara karşı hukuki girişimler de dahil tüm yasal haklarımızı kullanacağız."

Öte yandan DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası da grevci işçiler ile dayanışma içinde olduğunu duyurdu.

Sendika tarafından yapılan açıklamada, "Bizler metal işçileri olarak, hükümetin sadece ve sadece patronları koruyan, işçinin alınterini gözetmeyen, işçilerin grev hakkını elinden alan, anayasal bir hakkın kullanımını engelleyen kararına karşı yıllardır mücadele ediyoruz. Metal işçileri olarak bizler, bugün Petrol-İş Sendikası’nda örgütlü ve grevleri yasaklanan yiğit sınıf kardeşlerimiz Soda Sanayii işçileri ile dayanışma içerisinde olduğumuzu, grev yasaklarına karşı verilecek mücadele dayanışma içerisinde olacağımızın açıklıyor ve tüm emek dostlarını, Petrol-İş Sendikası üyesi işçilerin bu haklı mücadelesine destek vermeye davet ediyoruz" denildi.