18 Mayıs 2024 Cumartesi

SKM: Sen istersen hayat durur! 8 Mart'ta hayatı durdur!

SKM,"Sen istersen hayat durur! 8 Mart'ta hayatı durdur!" şiarı ile kadın grevi çağrılarına başladı. Sokakta kadın grevi anlatan SKM'nin genç yaşlı her kadından aldığı cevapların ortak duygu ve düşüncesi: 8 Mart'ta tüm kadınların evde işte, sokakta her türlü iş bırakarak kadın isyanını ve tepkisini ortaklaştırması ve hayatı durdurması.
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), 8 Mart'ta Kadın Grevi'ne hazırlanıyor. Bu yıl pek çok ülkede greve hazırlanan kadınlara Türkiye'den ses vermek ve enternasyonel kadın dayanışmasına güç vermek için yapılan grev çağrısı Kadınlar Birlikte Güçlü Türkiye Buluşması'nda da gündem oldu.
 
SKM, "Sen istersen hayat durur! 8 Mart'ta hayatı durdur!" şiarı ile İstanbul, Ankra, Samsun ve İzmir'de çalışmalarına başladı. Kadınları 8 Mart grevine çağırmak ve grev hakkındaki görüşlerini paylaşmak isteyen SKM, stant açarak, bildiri dağıtarak, sokak röportajları yaparak, afiş ve ozalit asarak kadınlarla 8 Mart kadın grevini konuşuyor.
 
Samsun'da ise elinde mikrofon sokaklara düşen SKM, kadınları hem 8 Mart kadın grevine çağırıyor hem de onların düşüncelerini kamuoyu ile paylaşıyor.
 
Kadınlara "Sizce kadın grevi nedir" diye soran SKM, "Kadınların hakkını aramak, kadınların özgür olarak yaşaması, tacize uğramaması, kadınlardan olmadan hiçbirşeyin olmayacağının gösterilmesi" gibi cevaplar alıyor.
 
"Siz kadın grevi için ne yapabilirsiniz" sorusuna ise aynı kadının cevabı "Yürüyüşe ve hemcinslerimin isyanına katılırım" oluyor.
 
Engelli bir genç kadın ise engelli kadınların yaaşdığı sorunlara karşı engelli kadınları 8 Mart'ta kadın grevine çağırıyor.
 
Başka bir genç kadın ise 8 Mart'ta tüm kadınların tüm işleri özellikle çocukları erkeklere bırakıp kendisi için birşey yapması gerektiğini belirtiyor. Genç kadınların ilgi gösterdiği genç kadınlar, kadın grevini kadınların erkeklere tepkisi olarak değerlendiriyor.
 
Genç yaşlı her kadının ortak duygu ve düşüncesi 8 Mart'ta tüm kadınların evde, işte, sokakta her türlü iş bırakarak kadın isyanını ve tepkisini ortaklaştırması ve hayatı durdurması.
 
İzmir'in sokaklarında SKM'nin 8 Mart kadın grev çağrılarının olduğu afiş, ozalit ve yazılamalarının yanında stantlarda SKM'lileri görmek mümkün.
 
Ankara'da sokakta anket çalışması yapan sosyalist kadınlar "Yediden yetmişe 8 Mart'ta alanlarda, kadın grevindeyiz" diyerek özetliyorlar aldıkları tepkileri. Her yaştan kadının greve ilgi gösterdiğini de ekliyorlar. "Emeğimize, hayatımıza yönelik şiddete karşı birlikte ve her biçimde direnişteyiz" diyerek grevin amacını da özetliyorlar.
 
İstanbul'da ise sosyalist kadınlar 260 günü aşkındır direnen Flormar direnişçisi kadınları ziyaret ederek 8 Mart kadın grevinin startını verdi. Ardından Beşiktaş'ta stant açarak İstanbul'lu kadınları greve çağırdı.