18 Nisan 2024 Perşembe

SKB: 1 Mayıs'ta evde kalma sokağa çık!

Avrupa SKB, 1 Mayıs'ta sokaklarda olacağını belirterek, göçmen işçi ve emekçi kadınları yanyana olmaya çağırdı.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği, 1 Mayıs'a ilişkin açıklama yaptı, "kapitalizmin sağlık politikalarına karşı öfkemizi haykırmak için evlerimizde değil sokağımızda, mahallemizde fiziki mesafeyi koruyarak eylemde olacağız!" dedi.

Her yıl meydanlarda kutlanan İşçi Sınıfının Birlik Mücadele Dayanışma Günü olan 1 Mayıs'ın, bu yıl koronavirüs nedeniyle yapılamayacağının sendikalar tarafından açıklandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "İşçi sınıfı, emekçiler ve kadınlar olarak, kapitalizme, burjuvaziye öfkemiz büyük. 21. Yüzyılda tehlikeli bir virüs karşısında sağlık krizi yaşıyoruz. Kapitalist devletler sağlığa değil savaşa, silaha, sermayedarlara bütçe ayırarak, toplumu, kadınları bir sağlık krizi ve kitlesel ölümle karşı karşıya bıraktı. Kapitalist sistem kronik issizlik, kronik yoksulluk, ekoloji krizi, göç krizi, küresel kadın kırımına nasıl ki sebep olduysa, insanı, doğayı değil kendi kar hırslarını, zenginliklerini arttırdıysa bugünde sağlık krizine sebep oldular. 1 Mayıs'ta işçiler, emekçiler, kadınlar olarak kapitalizme öfkemizi haykıracağımız çok neden var."

1 Mayıs'ın kadınlar için hem kapitalizme hem de erkek egemen düzene öfkenin haykırıldığı mücadele günü olduğunu belirten SKB,  salgın nedeniyle erkeklerin eve çekildikleri bugünlerde kadına şiddetin arttığı hatırlatıldı.

Avrupa'da milyonlarca üyesi olan sendikaları yan yana gelerek, sınıfsal duruş sergilemeye çağıran SKB, "Sendikalarımız işçileri, emekçileri 1 Mayıs gününe meydanlara, alanlara çağıramasa da, 1 Mayıs'ta mahalle, ilçe, kent komiteleri üzerinden ‘1 Mayıs'ta evde kalma, evinin sokağına çık' çağrısı yapabilmeli, işçi ve emekçileri sokakları zaptetmeye çağırmalıdır. Bu 1 Mayıs tepkisiz kalacağımız, kendiliğindenciliğe bırakacağımız bir gün olamaz" dedi.

SKB, 2020 1 Mayıs'ını mahallerinde, sokaklarda, pankart ve dövizlerle, fiziki mesafeye uyarak kutlayacağını duyurdu.

SKB, şu taleplerde sokaklarda olacağını belirtti:

- Covid-19 nedeniyle tüm işyerlerinde işçilerin sağlık ve hijyen önlemleri alınsın!
- İşsizliği gidermek için haftalık çalışma saati ve emeklilik yaşı aşağıya çekilsin!
- Haftalık çalışma 30 saate indirilsin!
- Emeklilik yaşının yükseltilmesine ilişkin tüm yasalar iptal edilsin!
- Eşit işe eşit ücret verilsin!
- Sağlık sektöründe çalışanların işçi sağlığı ve güvenliği sağlansın, çalışma saatleri kısaltılsın!
- Tüm mültecilerin, kadın ve çocukların oturumları kabul edilsin! Toplu yaşam alanlarına son verilsin ücretsiz hijyen malzemeleri sağlansın!
- Covid-19 nedeniyle sağlık, gıda gibi zorunlu işkolları hariç ücretli izin hakkı için yaşam grevine!
- Sağlığa ayrılan bütçe arttırılsın! Herkese parasız sağlık hakkı tanınsın!"