28 Mart 2024 Perşembe

SİNE-SEN'den Akli Film'e çağrı: İnsanlık dışı çalışma düzenine son verin

TRT'nin yeni dizisi "Uyanış: Büyük Selçuklu"nun set-dekor işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin açıklama yapan SİNE-SEN, yapımcı firma Akli Film'e "Bu insanlık dışı çalışma düzenine biran önce son verin" çağrısı yaptı.

Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN), TRT'de yayınlanacak olan "Uyanış: Büyük Selçuklu" adlı dizinin set-dekor işçilerinin çalışma koşulları ve ödemelerini alamamaları nedeniyle iş bırakmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Set-dekor işçilerinin yaşadıkları sorunları dile getirdiğini ancak dizinin yapımcılığını yapan Akli Film'in kamuoyuna yansıyan haberlerin ve haberleri yapanlara ilişkin hukuki işlem başlatacağını duyurduğuna yer verilen açıklamada, "Sendika olarak konuyla İlgili yaptığımız görüşmeler ve incelemeler neticesinde işçilerin mağduriyetinin gerçek olduğunu duyurmak isteriz" denildi.

SİNE-SEN açıklamasında, "Yasal sınırlarının üzerinde çalışmalar yapıldığı, ödemelerin geciktiği, sigortalılığın geç başladığı, sigorta primlerinin gerçek ücretten yatmadığı, yeterli tuvalet ve giyinme odalarının bulunmadığı, Covid-19 salgınnı engelleyici önlemlerin alınmadığı, hiç Covid-19 testi ve tetanoz aşısı yapılmamış işçilerin bulunduğu iş güvenliğinin ve gerekli ekipmanın eksik olduğu yemeklerin sağlıksız, yemek yeme imkanlarının kısıtlı olduğu, ayrıca bu hak ihlallerine karşı direnen işçilere mobbing yapıldığı, birçok mağdur, şahit, fotoğraf ve belgeyle kanıtlanabilir durumdadır. Akli Film, bir kısmının suç, bir kısmının ise kusur olduğu bu insanlık dışı çalışma düzenine biran önce son vermeli ve işçilerin haklı taleplerini karşılayarak işveren olma sorumluluğunu yerine getirmelidir. Aksi hâlde sendika olarak işçilerle birlikte yasalardan kaynaklanan haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı başta TRT ve Akli Film olmak üzere tüm kamuoyuna ilan ediyoruz" diye belirtti.