19 Nisan 2024 Cuma

SİNE-SEN: Set işçileri risk altında çalışıyor

SİNE-SEN, "Uyanış: Büyük Selçuklu" dizisinin set-dekor işçilerinin risk altında çalıştığını belirterek, taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN), TRT'de yayınlanan "Uyanış: Büyük Selçuklu" dizisinin set-dekor işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada işçilerin şikayetleri nedeniyle sendika olarak Akli Film firmasının temsilcisiyle görüşüldüğünü belirtilerek, temsilcinin işçilerin haklı taleplerini kabul edileceğini ve sözleşme imzalanacağı sözünü verdiği hatırlatıldı. Sözleşmenin imzalanması için sete gidildiğinde "sözleşmeyi taşeron şirketin imzalaması gerekiyor" cevabıyla karşılaşıldığının aktarıldığı açıklamada, "İşin sahibi olan yapım şirketinin sorumluluğunu yerine getirmeyerek TRT ve taşeronu öne sürdü. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 2'inci Maddesi'ne göre işverenlerin işçilere karşı sorumlulukları eşittir. Bu bakımdan ne taşeron şirketler ne Akli Film ne de TRT kanun önünde bu sorumluluklarından kaçamayacaktır" denildi. 

TALEPLERİN KABULU MUAMMA
İşçilerin işe giriş sözleşmeleri bilgilerinin kendileriyle paylaşılmadığı belirtilen açıklamada, "Üstelik 2 hafta sonra işçilerin büyük bölümünün işlerini bitireceği için zaten iş akdinin sonlanacağı söylenmiştir. Bazı işçilere işe başlarken sözleşme imzalatılmış, fakat imzalanan sözleşmenin bir kopyası dahi kendilerine verilmemiştir. İşten çıkarma yasakları varken ve iş devam ederken, işçilerin nasıl çıkarılacağı, ayrıca işçilerin yapım tarafından kabul edilmiş taleplerinin ne zaman tam olarak karşılanacağı şu an tam bir muammadır" ifadelerine yer verildi.

K;oranavirüs ve tetanoz aşılarının yapılmamasından dolayı işçilerin risk altında çalışmaya devam ettikleri kaydedilen açıklamada, "Sendika olarak biz de işçiler gibi hala tüm iyi niyetimizle işverenin işçilere karşı sorumluluklarını bir an önce yerine getirmesini bekliyor ve her koşulda işçilerin yanında olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" diye belirtildi.