19 Mayıs 2024 Pazar

SES: Yasak ilan etmeyin, gerçek ve bilimsel önlemler alın

Yasaklarla değil gerçek ve bilimsel önlemlerle Covid-19 ile mücadele edilebileceğini kaydeden SES Genel Merkezi, acil alınması gereken tedbirleri bir kez daha sıraladı. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi, pandemiyle mücadele adı altında ilan edilen yeniden kısıtlama kararına ilişkin açıklama yaptı. 

İktidarın sunduğu çözümlerle pandemiyle mücadele edilemeyeceğinin altının çizildiği açıklama acil alınması gereken önlemler şöyle sıralandı: 
• "Zorunlu üretim ve hizmetler (gıda üretimi ve tedariki, belediye temizlik hizmetleri vb) dışında tüm alanlarda hizmetler ve üretim durdurularak sosyal hareketlilik asgari seviyeye indirilmesi sağlanmalıdır. Yani insanlar kalabalık işliklerde, fabrikalarda çalışmak zorunda kalmamalı, toplu taşıma araçları ile bir süre işe gitmemelidir. Bunun olabilmesi içinde insanlara bir aylık ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bütçede destek sunulmalıdır diyoruz.
• Yaygın test ve filyasyon sağlanmalıdır. Herkese yetecek kadar aşı tedarik edilmesi için çalışma yürütülmelidir. Aşılama risk grupları başta olmak üzere sağlık emek ve meslek örgütlerinin önereceği normlara göre uygulanmalıdır.
• 2021/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı COVID-19 kapsamında çalışanlara yönelik tedbirler ilgili yayınladığı genelgesinde sağlık çalışanlarının muaf tutması kabul edilemez bir durumdur. Pandeminin bütün yükü her zamanki gibi sağlık emekçilerine çıkarılmak istenmektedir. Sürekli dile getirdiğimiz gibi OECD ortalamasında kadrolu güvenceli istihdam ile personel açığını kapatın."

10 binin üzerinde haksız ve hukuksuz KHK’larla işten atılan sağlık emekçilerinin işlerine iade edildiği takdirde angarya çalışmak zorunda kalınmayacağı dile getirilen açıklamada, "İzinlerimiz iptal edilmez, emeklilik hakkımıza göz dikemezsiniz. Kronik hatalığı olan, 10 yaş altı çocuğu olan sağlık emekçileri de idari izinli sayılmış olur. Her gün ölmeye, tükenmeye devam ediyoruz. Resmi rakamlara göre Covid-19’dan 391 sağlıkçı ve 35 bin vatandaş sermayenin çarklarının onlar için dönmesi uğruna ölüme gönderilmiştir. Ne biz ne de bir tek yurttaşımız artık önlenebilir bir hastalıktan dolayı ölüme gönderilmemeli ve sorumluluk çarkları döndüren emekçiye yüklenmemelidir. Çünkü hiçbir emekçinin salgının kontrol altına alınamamasında sorumluluğu yoktur. Küresel salgın yönetiminin sorumluluğu devletlerin sorumluluğundadır. Vatandaşların sağlık ve güvenliğinden sorumlu olanlar, onlara sorumluluk yükleyemezler" denildi.