29 Mart 2024 Cuma

SES Şişli Şubesi: 4B'lilere kadro verilsin

4B'li çalışanlara kadro verilmesi talebiyle Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde eylem yapan SES Şişli Şubesi, "Sağlık ve sosyal hizmetler işkolunda çalışan tüm emekçilere kadrolu, güvenceli istihdam sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

SES Şişli Şubesi, "Sağlıkta 4/B'li süresiz sözleşmeli çalışanlara kadro verilsin" şiarıyla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde eylem yaptı.

Eyleme sendika üyelerinin yanı sıra çok sayıda sağlık emekçisi katıldı. "Sağlıkta; 4/B'li süresiz sözleşmeli çalışanlara kadro verilsin" pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını SES üyesi Melih Yamaç konuştu.

Sağlık alanının çok tehlikeli iş kapsamında olduğunu anımsatan Yamaç, sağlık hizmetinin bir bütün olduğunun altını çizdi. Yamaç, "Kadrolu-kadrosuz aynı şartlarda hizmet üretirken, haklar söz konusu olduğunda ise eşitsizlikler devreye girmektedir. Sağlık alanında halihazırda binlerce 4/B'li sağlık emekçisi bulunmaktadır. Süresiz sözleşmeliler, birçok haktan yararlanmadan, tayin hakları olmadan, ailelerinden uzak, güvencesiz ve baskı altında çalışmaktadır" dedi.

4B'LİLERİN İŞ GÜVENCESİ YOK
Uzun süredir yapılan atamaların kadrosuz yapıldığına işaret eden Yamaç, salgınla beraber artan ihtiyaca rağmen atamaların kadrosuz ve güvencesiz yapıldığını söyledi. Yamaç, "4B statüsünde çalışanların iş güvencesi bulunmamaktadır. 4B'liler kadrolu değildir. Sözleşmeleri her yıl yenilenmektedir. Dolayısıyla bu durum emekçiler arasında 'sözleşmem yenilenecek mi?' baskısını yaratıyor. Bu baskı yöneticiler eliyle de beslenmektedir" diye belirtti.

'4B'Lİ ÇALIŞANLAR FARKLI KONUMDA'
Yamaç, ayrıca 4B statüsünde çalışanların, diğer çalışanlara göre farklı işlem gördüğünü de sözlerine ekleyerek, "İşten çıkarılma prosedürleri ve gerekçeleri 4A'ya göre farklıdır. 4B'liler ailelerinden uzakta çalışmaya zorlanmakta, aile bütünlüğü sağlayamamaktadır. Yine sağlık alanında hizmet üretenlere tanınan eğitim hakkı tayinlerinden 4B'li çalışanlar yararlanamamaktadır. Yıllık izinleri sonraki yıla devretmemekte, yıl içinde idarecilerin kullandırılmasına izin vermediği durumda o yıl için yıllık izin hakkını kaybetmektedir.4B'liler açısından kurumlar arası yer değişikliği yapma hakları yoktur" diye konuştu.

ORTAK MÜCADALE ÇAĞRISI
Kölelik düzeninden farksız olan 4B'li çalışanların istihdam modeline geçildiği yıllarda durumlarının daha kötü olduğunu ifade eden Yamaç, sendikal mücadele sayesinde 4B'lilerin 4A kadrosuna geçiş yapabildiğinin altını çizdi. Yamaç, "Kadro talebiyle oluşan mücadelenin oluşturduğu güçle nasıl 2013 yılında 4/B'lilerin kadroya alınması başarılmışsa, bugünde bunu başarabileceğine, böyle bir mücadelenin de sağlık alanındaki güvencesizliğe karşı ortak mücadeleye önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İş güvencesinin hayati bir talep olduğunu kaydeden Yamaç, "Sağlık ve sosyal hizmetler işkolunda çalışan tüm emekçilere kadrolu, güvenceli istihdam sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.