18 Mayıs 2024 Cumartesi

SES: Sağlıkta şiddet cezai önlemlerle bitirilemez

SES, yaptığı açıklamayla AKP ve MHP'nin meclise sunduğu sağlıkta şiddete ilişkin yasa tasarısını eleştirdi. Açıklamada, şiddetin esas kaynağının sağlıkta dönüşüm programı ve sağlık emekçilerini hedef gösteren iktidar olduğu belirtilerek, hükümete sağlık meslek örgütlerini dikkate alması için çağrı yapıldı.

AKP ve MHP'nin 16 Mart 2022'de TBMM'ye sunduğu "Kadına karşı şiddetin engellenmesini ve sağlık çalışanlarının özlük haklarını düzenleyen kanun teklifi"ni inceleyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), yayınladığı basın açıklamasıyla teklife ilişkin değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada, sağlıkta şiddet yasasının sağlık alanındaki sendikalar ile emek ve meslek örgütlerinin görüşleri dikkate alınmadan hazırlandığına işaret edilerek, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin tek başına caydırıcı cezai önlemlerle bitirilemeyeceğini belirtti.

'SAĞLIKTA ŞİDDETİN ANA SEBEBİ DÖNÜŞÜM PROGRAMI VE İKTİDARDIR'
Sağlıktaki şiddetin ana sebebinin sağlıkta dönüşüm programıyla içinden çıkılamaz bir hal alan sağlık sistemi ve siyasi iktidar olduğu kaydedilen açıklamada, "Sağlığı alınıp satılan bir meta, hastaneleri işletme, hastaları müşteri ve sağlık çalışanlarını köle olarak gören anlayışın yürürlüğe koyduğu sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık emekçilerinin emeği ucuzlatılmış, çalışma koşulları kötüleşmiş halkın sağlık hakkı elinden alınmış gelinen aşamada sağlık sistemi işlemez hale gelmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Siyasi iktidarın sağlık emekçilerini hedef alan söylemlerinin emekçilerle halkı karşı karşıya getirdiği dile getirilen açıklamada, sağlık sisteminde yaşanan tüm olumsuzlukların sağlık emekçilerine yansıtıldığı kaydedildi.

Açıklamada, sağlıktaki şiddetin çok katmanlı olduğuna dikkat çekilerek, hasta ve hasta yakınlarının uyguladığı şiddetin yanı sıra uzun çalışma saatleri, mobbing, aile hekimleri ceza yönetmeliği, KHK ihraçları, iş güvencesizliği, iktidarın sağlık emekçilerini köleliğe zorlayan yaklaşımlarına da işaret edildi.

'LAF DEĞİL ÇÖZÜM İSTİYORUZ'
Açıklama, şöyle devam etti: "İktidarın sadece hasta ve hasta yakınlarının şiddeti üzerinde TCK kapsamında cezaları arttırmaları yanında kendi uygulamaları ile çalışma mekanlarında yaşattığı her türlü şiddete de çare bulması gerekmektedir. Siyasal iktidarın; bir gün alkışlanan bir gün 'Giderse gitsinler' tavrı ve tutumundan bir an önce vazgeçmesi ve sağlık emekçilerinin ekonomik, özlük, sosyal ve demokratik haklarına yönelik düzenlemeleri sağlık emekçilerinin örgütleri ile birlikte hayata geçirmelerini bekliyoruz. Bıçak kemikte diyen sağlık emekçileri laf değil çözüm istiyor."