16 Nisan 2024 Salı

SES: Sağlık Bakanlığı'nın çelişkili açıklamaları güveni azaltıyor

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Covid-19'a ilişkin günlük vaka sayılarındaki çelişkilere dikkat çeken SES Eş Genel Başkanı Kara, bakanlığın acilen salgının boyutu ve vakaların durumuna ilişkin bilimsel kriterlere uygun, gerçek bilgileri açık ve şeffaf bir şekilde sağlık emek ve meslek örgütleri, sağlık emekçileri ve halkla paylaşması gerektiğini kaydetti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, Covid-19 salgınında vaka artışları ile güncel sorunlar ve sağlık emekçilerinin taleplerine ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

"Covid-19 vaka artışlarının sorumlusu yanlış politikalarla ısrar eden iktidardır" diyen SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, Covid-19 salgınının başından itibaren salgında bilimsel gerekliliklere uygun, halk sağlığını korumayı önceleyen, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri başta olmak üzere tüm emekçilerin haklarını koruyan bir yöntem izlenmesinin sağlanması için mücadele ettiklerini vurguladı. Kara, "Ancak yoğun mücadelemize, sağlık emekçilerinin tüm çabalarına rağmen sendikamızın, TTB'nin, meslek örgütlerinin ve bilim insanlarının tüm uyarılarına kulak tıkanarak sürdürülen aslında sürdürülemeyen salgın yönetimi bugün vakalarda karşı karşıya olunan artışın sorumlusudur" dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN AÇIKLADIĞI GÜNLÜK VAKA SAYILARI ÇELİŞKİLİ
Sağlık Bakanlığı'nın gün gün açıkladığı yeni hasta sayısı ile tespit edilen vaka sayıları ve bir kaç il valisinin duyurduğu vaka sayıları arasında büyük bir fark olduğuna dikkat çeken Kara, bu nedenle günlük tabloların halk nezdinde inandırıcılığını yitirdiğini belirtti. Kara, "Bu kadar açık çelişkilerle dolu tablolar, bir yandan da halkın ve kurumların akıl ve bilgisinin küçümsendiği anlamına gelmektedir. Üstelik üyelerimizden bize ulaşan bilgilere göre, hastanelerdeki vaka sayılarını ve durumlarını görmekle yetkili hastane birimlerinin (enfeksiyon kontrol komiteleri) de yetkileri daraltılarak bilgileri görmekleri kısıtlanmakta, hastane durum bilgilerinin sadece İlçe Sağlık Müdürlüklerinde toplanmasına yönelik girişimler bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

SES ve tabip odalarına alanda çalışan sağlık emekçilerinin ulaştırdığı bilgilerin salgın boyutunun ve vaka sayasının çok daha endişe verici olduğuna işaret eden Kara, "Mardin'den ulaştığımız bilgilere göre günlük 100 vakaya tanı konulmakta; 1 Haziran öncesi 800 olan vaka sayısı 1 Haziran sonrası 6 bine yükselmiş bulunmaktadır. Servis ve yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 100'e yaklaşmıştır. 1 Haziran öncesi 80 enfekte sağlıkçı bulunurken, 1 Haziran sonrası ne yazık ki 300'e ulaşmaştır. Urfa'da 1 Haziran öncesi 420 vaka bulunurken 1 Haziran sonrası vaka sayısı 9 bin 60'a yükselmiş; 40 olan enfekte sağlıkçı sayısı 1 Haziran sonrası 430 olmuştur. Van'da ise 1 Haziran öncesi 5 enfekte sağlık emekçisi varken, 1 Haziran sonrası 51'e yükselmiştir. Ankara için günlük ortalama 1000'e yakın yeni vaka tespiti söz konusudur" verilerini paylaştı.

'VERİLER ŞEFFAF ŞEKİLDE PAYLAŞILMALIDIR'
Bakanlık verileri ile diğer kurumların verilerdeki uyuşmazlığını SES'deki veriler ve verilere ulaşımı kısıtlama girişimlerinin siyasal iktidarın ve Sağlık Bakanlığının salgının gerçek durumunu, gerçek vaka ve ölüm sayılarını saklama girişimi olarak değerlendiren Kara, şöyle devam etti: "Sağlık Bakanlığı acilen salgının boyutu ve vakaların durumuna ilişkin bilimsel kriterlere uygun, gerçek bilgileri açık ve şeffaf bir şekilde sağlık emek ve meslek örgütleri, sağlık emekçileri ve halkla paylaşmalıdır."