28 Nisan 2024 Pazar

Şengal'de katledilen Êzidî kadınlar Urfa'da anıldı

Urfa'da HDP Kadın Meclisi ve TJA, Şengal'de katledilen Êzidî kadınları andı. Anmada yapılan konuşmada, faillerin cezalandırılması için dünya kadın örgütleri, hukuk örgütleri ve baroları görev almaya çağırdı.

HDP Kadın Meclisi ve TJA, 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD tarafından gerçekleştirilen Şengal katliamının 6. yılına ilişkin açıklama yaptı. HDP Viranşehir ilçe binasının önünde yapılan açıklamada, katliamda yaşamını yitirenler anıldı. 

Açıklamanın yapılacağı ilçe binası polislerce ablukaya alınırken, ilçe binasına gelmek isteyenlere polis GBT yaptı. İlçe binasında bir araya gelen çok sayıda kadının dışarda yapmak istediği açıklama polisler tarafından engellenmek istendi, ancak kadınlar beyaz tülbentlerini takarak basın açıklamasını yaptı.

ERKEK İKTİDARIN SİSTEMİDİR
Basın açıklamasında konuşan TJA aktivisti Çiğdem Karageçili, Êzidî kadınların ve çocukların IŞİD tarafından sistematik bir şekilde tecavüze uğradığını, yine köle pazarlarında satılıp her türlü işkence ve şiddete maruz kaldığını hatırlattı. Erkek iktidarının sistemi olan militarizmin kadın ve çocuk bedeni üzerinden, egemen erkeklik zihniyetlerini kalıcılaştırmak istediğini ifade eden Karageçili, "Kamplarda zorlu koşullarda yaşamakta, yaşadıkları kamplardan çıkarılarak; psikolojik ve fiziki şiddetin her türlü boyutuyla yaşamaya zorlanmaktadır. Aynı zamanda kendi kültür ve toplumlarından uzakta olmalarından kaynaklı bir de kültürel soykırıma maruz bırakılmaktadırlar. Zorla göç ettirilen ve alıkonulan kadınlara karşı gerçekleştirilen bu insanlık suçunun her yönüyle açığa çıkması ve sorumluların yargılanması gerekirken; saldırılara ve soykırım politikaların devam edilmesi dünyadaki tüm kadınlara uygulanan her türlü şiddet politikalarının devamı niteliğindedir" dedi.

Karageçili, şunları söyledi: "TJA'lı kadınlar olarak 3 Ağustos'un ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü' olarak kabul edilene kadar mücadelemizi alanlarda ve uluslararası mecralarda sürdüreceğiz. Êzidî kadınları toplumlarından izole edilmesin. Entegre adı altında kültürel soykırıma son verilsin. Tüm suçlular uluslararası bağımsız bir mahkeme önüne çıkarılsın, cezalandırılsın. Avrupa, Êzidî kadınlar ve Şengal Soykırımı ile ilgili izleri kaybettirme politikasından vazgeçsin. Dünya kadın örgütleri, hukuk örgütleri ve barolar sorumluluk alsın."

Kadınlar daha sonra ilçe binasında Şengal katliamında yaşamını yitiren kadınları andı.