9 Mayıs 2024 Perşembe

Saygılı: Tersanelerde iş cinayetlerini önlemenin yolu örgütlenmektir

Tersanelerde yaşanan iş kazası ve iş cinayetlerine ilişkin konuşan Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, tersanelerdeki sorunların çözümünün örgütlenmekten geçtiğini söyledi.

Tersanelerde alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliki önlemleri nedeniyle iş cinayetleri, iş kazaları yaşanıyor ve meslek hastalığına yakalanan işçiler gizlenmeye devam ediyor.

Tuzla'de bulunan Kuzey Star Tersanesi'nde 15 Eylül günü karbondioksit gazının açık bırakılması nedeniyle 8 işçi zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Tedavilerinin ardından işçiler taburcu edildi. Bu zehirlenme tersanelerde ilk kez yaşanmadı. Tersanelerdeki çalışma koşullarına ilişkin DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı ETHA'ya konuştu.

2008 yılına kadar tersane patronlarının hiçbir kural tanımadığını ifade eden Saygılı, 2008 yılındaki Limter-İş Sendikasının örgütlediği grevlerle patronların ve devletin iş cinayetlerini önleme konusunda bazı adımlar atmak zorunda kaldığını, seri iş cinayetlerinde yaşanan can kayıplarını önlediklerini söyledi. Tersane patronlarının yatırmadığı sigorta primlerini yatırmaya başladığını ifade eden Saygılı, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri aldılar ama yine de işçiler ölüyor. Meslek hastalığına yakalanan işçiler ile ilgili kayıt tutulmaması nedeniyle bilgimiz yok. Ama 2-3 ay çalışan işçi arkadaşlarımız meslek hastalıığına yakalandığını biliyoruz" diye konuştu.

Son olarak Kuzey Star Tersanesi'nde karbondioksit gazının açık bırakılması sonucu 8 işçinin zehirlenmesine değinen Saygılı, "İşçilerin hayatı pamuk ipliğine bağlı" diye belirtti. Saygılı, "Tersanelerde çalışan işçilerin yüzde 95'i taşeron olarak çalışıyor ve örgütsüz. İşçiler örgütsüzlüğün bedelini ödüyor" dedi.

Tersanelerde örgütlü Dok Gemi-İş Sendikası'nın iş kazası ve iş cinayetleriyle ilgilenmediğini söyleyen Saygılı, Limter-İş Sendikasının aylardır tersanelerde fiili hizmet zammının uygulanması, sigortaların aldıkları ücret üzerinden yatırılması, ücretlerin artırılması, tersanelerde iş kazalarının önlenmesi, ağır ve tehlikeli işkolu olan tersanelerde fiili hizmet zammının uygulanması ve AGİ'lerin ödenmesi talepleriyle çalışma yürüttüklerini hatırlattı.

İşçi sınıfının tam bir güvencesizlikle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Saygılı, işçilerin iktidar-yargı-patron kıskacında olduğunu söyledi. Tek çarenin örgütlenmekten ve mücadele emekten geçtiğinin altını çizen Saygılı, "İşçi sınıfı hakarı için mücadele etmediği müddetçe iş cinayetleri, iş kazaları ve meslek hastalıkları derinleşerek devam edecek" diye kaydetti.

İşçi sınıfının sömürüye karşı öfkesinin büyüdüğüne dikkat çeken Saygılı, "Bu öfkenin olumlu bir sürece evrileceğine inanıyorum" dedi. İşçi sınıfının birleşik bir emek cephesine ihtiyacı olduğunu belirten Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, "Sorunun çözümü buradan geçiyor" dedi.