7 Mayıs 2024 Salı

'Savunmayı savunuyorum' yürüyüşüne polis engeli

Türkiye'nin birçok ilinden baro başkanları, AKP iktidarının baroların yönetimlerine müdahale etmesine karşı Ankara'ya yürüdü. Polis, şehir girişini tutarak Baro başkanlarının girişini engelledi, avukatları yumrukladı.

"Savunmayı savunuyorum" şiarıyla Türkiye'nin dört bir yanından yürüyüş yapan Baro başkanları, Ankara giriş kapısında basın açıklaması yapmak istedi. 

Polis, giriş kapısına bir kilometre uzaklıkta baro başkanlarını durdurdu ve avukatlarla buluşmalarını engelledi. Polisin, Antep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı'ya yumruk atması üzerine arbede yaşandı.

Kapıda bekleyen avukatlar ise engellenen meslektaşlarına destek için "Savunma susmadı susmayacak" sloganıyla basın açıklaması düzenledi.

'EZİLME TEHLİKESİYLE BAŞ BAŞA KALDIK'
İlk sözü alan Düzce Baro Başkanı Av. Azade Ay, meslektaşlarının barikatı aşarak gelmeye çalıştığına dikkat çekerek, "Bizi anayola attılar, burada yürüyeceksiniz dendi. Ezilme tehlikesiyle bas başa kaldık, provakasyonu anladığımız için geri döndük" dedi. Ay, engellenmelerinin manidar olduğunu belirtti.

'GÜNLERCE BURADA DURACAĞIZ'
Aksaray Baro Başkanı Av. Erhan Toprak da, yaşananların demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtiğini vurguladı ve "Gerekirse günlerce burada duracağız, eylemimiz devam erecek" diye belirtti.

'BAROLARI HEDEFE KOYDUNUZ'
Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez üç gündür yürüdüğünü belirterek, "Bu görüntü hiçbir yerde olmadı" diyerek pandemi sürecinde bunların olmaması gerektiğini kaydetti.

Dönmez, "Baroları hedefe koydunuz, bitkisel hayata almaya çalışıyorsunuz" dedi ve baroların birliğinin hep bozulmak istendiğini söyledi.

Avukatlar bir süre bekledikten sonra polis tarafından bekletilen baro başkanlarıyla buluşmak için yürüyüşe geçti. Bir kez daha polis tarafından durdurulan avukatların, barikat önünde bekleyişi sürüyor.

SAĞKAN: HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERMEDEN ENGELLİYORLAR
Avukatlar bir süre bekledikten sonra polis tarafından bekletilen baro başkanlarıyla buluşmak için yürüyüşe geçti. Avukatlar, bir kez daha durdurulmaları üzerine kendi imkanlarıyla baro başkanlarının bulunduğu Elya Center'a geldiler.

Avukatların buluşmasının ardından konuşma yapan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, günlerdir yürüyen baro başkanlarını coşkulu bir şekilde karşılamak sitediklerini, ancak bunun hukuksuz bir şekilde engellendiğini söyledi.

Baro başkanlarının engellenemesini Anayasaya aykırı olduğunu belirten Sağkan, Emniyetin Anayasal özgürlükleri gasp ettiğini kaydetti. Sağkan, "Soruyoruz yazılı bir emir var mı diye, yok. Kim bu emri verdi diyoruz, yanıt verilmiyor. Bırakın yürüyeceğizi diyoruz, hayır yürüyemezsiniz diyorlar. Hiç bir gerekçe göstermeksizin yürümemii engelliyorlar" dedi.

DURSUN: İŞTE HUKUK, İŞTE POLİS DEVLETİ
Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun, 60 baro başkanı olarak "Vatandaşların hakları, savunmanın susturulmaması, Anayasal bir düzen ve halkın haklarının güvencesi olması" için sembolik sadece baro başkanlarının katıldığı bir yürüyüş yaptıklarını hatırlattı.

Ankara'ya girişlerinin keyfi bir şekilde engellendiğini vurgulayan Dursun, "İşte bu resim tam da anlatmak istediğimiz resimdir. Anayasa hukukunda, hukuk devleti ve polis devleti tabirleri vardır. İşte hukuk burada, işte polis devleti orada. Vicdanları temsil eden, kadının, çevrenin, doğanın, adalete erişmed engelli olan tüm kesimlerin bütün haklarınnı savunucusu olan barolarla ilgili yapılacak düzenleme ile ilgili 19 Mayıs ve 1 Haziran bildirgelerindeki tüm baroların ortak imzası olan bildirgelerdeki demokratik hak kullanımını ve hukuki eylemliğini göstermek için buraya geldi" dedi.

Dursun, mesleklerinin doğasında itiraz olduğunu vurgulayarak, "İtiraz vardır, sorgulama vardır, biat yoktur savunma bunun için vardır. Yargıda muktedirlere karşı, iktidarlara karşı halkın haklarını savunmak içni vardır" dedi.

"Biz baro başkanları olarak, kendimiz, avukatlarımız ve barolarımız için gelmedik" diyen Dursun, halkların temsili için burada olduklarını dile getirdi.

'BAROLARI İKTİDARIN YANINDA OLMAYA ZORLAYACAKSINIZ'
Yapılmak istenen çoklu baro sisteminin, anayasal devlete ve kuvvetler ayrılığı ilkesine bağlı bir devlete yakışmadığını söyleyen Dursun, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Yıllardan beri 2009 devlet denetleme kurulu raporlarına geçmiş, bir takım çevrelerin ısıtarak önümüze getirdiği bu değişiklikler anayasa hukuka aykırıdır. Çoklu baro, çoklu yargıyı ve çoklu hukuku getirir. Bu da bölünmeyi getirir. Çoklu baro dediğiniz anayasa, hukuka, evrensel tüm değerlere aykırı, avukatların cüppelerine düğme vuramazsınız. Barolar hukuk örgütüdür, siyasi parti şubesi değildir. Biz yargı erkini savunma kurumuyuz. Siz nispi temsil adı altında baroları siyalaştıracak, çoklu adı altında baroları etnisiteye, siyasi partilere, iktidarın yanında olmaya zorlayacaksınız."

Dursun, "83 milyon ortak dengemizdir, 130 bin avukat için geldik" dedi. Dursun, vicdanlar için geldiklerini söyleyerek, "Hukuk başkanlarının şehre sunulmadığını gördüm" mesajı verdi.

Açıklamanın ardından ise avukatlar ve basın mensupları polis tarafından çembere alınırken, avukatlar barikat kalkana kadar Elya Center önünde bekleyişlerini sürdürecekler.