1 Mayıs 2024 Çarşamba

Sarıgazi'de 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi eylemi

Sarıgazi'de 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 50. yılı dolayısıyla basın açıklaması yapıldı. İşçilerin fabrikalardan şehir merkezlerine tüm zorluklara, baskılara, sendikal bürokrasinin ihanetine rağmen direnişi sürdürdükleri ve kazandıkları vurgulandı.

İstanbul Sarıgazi'de bir araya gelen BDSP, HDP, Halkevi, Partizan, SMF, AKA-DER "50. yılında 15-16 Haziran direnişi yol gösteriyor" şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Demokrasi Caddesi'nde yapılan eylemde 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından yapılan basın açıklamasında "İşçi sınıfı emekçilerin mücadele tarihinde aşılamamış bir direniş olan 15-16 Haziran Direnişi yükselen sınıf hareketinde önemli bir eşiğin adıdır" denildi. 15-16 Haziran direnişinin anlatıldığı açıklamada, işçilerin fabrikalardan şehir merkezlerine tüm zorluklara, baskılara, sendikal bürokrasinin ihanetine rağmen direnişi sürdürdükleri ve kazandıkları vurgulandı.

Açıklamanın ardından HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu bir konuşma yaptı. Konuşmasına AKP'nin 18 yıllık iktidarı boyunca işçi sınıfına cehennem dayatırken, sermayedarlara dikensiz gül bahçesi sunduğunu anlatarak başlayan Piroğlu, işçilerin sefalet ve ölüm kıskacına alındığına dikkat çekti. Bu durumu salgın koşullarının bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Piroğlu, salgında sokağa çıkma yasakları ilan edilirken çarkların dönmesi için işçilerin bu yasaktan muaf tutulduğunu hatırlattı.

Bu iktidarın sadece işçilere değil, kadınlara, çocuklara, halklara cehennem dayattığını belirten Piroğlu, HDP'nin Edirne'den Hakkari'ye başlattığı yürüyüşün yasaklanmaya çalışıldığını, ancak yasaklara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi. 50 yıl önce 15-16 Haziran'da işçilere onursuzluk, örgütsüzlük dayatıldığını ifade eden Piroğlu, bunun kabul edilemeyeceğini ve mücadelenin devam etmesini gerektiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.