29 Mart 2024 Cuma

Saray yargısı bunu da yaptı: Barış akademisyenine 'asker ailesini ziyaret' cezası

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, "Barış Akademisyenleri Davası"nda tartışılacak bir karara imza attı. Buna göre akademisyen Dr. Gülsün Güvenli hakkında verilen bir yıl iki aylık hapis cezasında "hükmün açıklanması" ertelendi. Ancak mahkeme, yasada olmayan bir ceza daha verdi: "Şehit asker" ailesini ziyaret etmek.
Barış bildirisine imza attığı için hakkında dava açılan akademisyen Doktor Gülsün Güvenli'nin yargılanmasına bugün devam edildi.
 
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Güvenli beraatini talep ederken avukatı da suçun unsurlarının oluşmadığını kaydetti.
 
Mahkeme, Güvenli’yi önce "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla bir yıl altı ay hapse mahkum etti. Cezayı "iyi hal"den bir yıl üç aya indiren mahkeme bu cezayı da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamında beş yıl erteledi.
 
Mahkeme, akademisyenin bu süre içinde denetimli serbestlik altına alınmasına karar verirken daha önce örneğine rastlanmayan bir yükümlülük getirdi. 
 
Mahkeme akademisyen Güvenli'nin 15 Ağustos 2015 tarihinde Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde çıkan çatışmada ölen komiser Ahmet Çamur'un ailesine başsağlığı ve taziye ziyaretinde bulunmakla yükümlü tutulmasına karar verdi. 
 
’15 Ağustos 2015 tarihinde Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde silahlı saldırı sonucu PKK tarafından şehit edilen komiser Ahmet Çamur’un eşi Gökçen Çamur'un eşi Gülsüm Çamur ve ailesine başsağlığı ve taziye ziyaretinde bulunmakla yükümlü tutulması’na karar verdi.
 
İLGİNÇ AYRINTI
 
Mahkemenin akademisyen Güvenli’ye taziye ziyareti yükümlülüğü getirdiği komiser Ahmet Çamur’un eşi Gülsüm Çamur’un hakim olması kararı daha da ilginç hale getirdi. 
 
Çamur’un Trabzon’daki cenaze törenine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katılmıştı.
 
Hakim Gülsüm Çamur Erdoğan tarafından 8 Mart 2016’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törene de davet edilmişti.