25 Nisan 2024 Perşembe

SAMPA'da işçiler örgütlendiği için çıkarıldı: Gerekçe 'maske takmamak'

Samsun'da SAMPA Otomotiv'de sendikaya üye oldukları için 60'a yakın işçi işten çıkarıldı. Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş'te örgütlenen işçiler, maske takmadıkları gerekçesi ile işten çıkarıldıklarını ancak asıl sebebin örgütlenmeleri olduğunu kaydetti.

Samsun'un önemli sanayi kuruluşlarından SAMPA Otomotiv'de çalışan 60'a yakın sayıda işçi sendikada örgütlendiği için işten çıkarıldı. 

Bir araya gelip toplantı yapan işçiler Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş Sendikası'na üye olduklarını ve bir süre sonra fabrika yönetimi tarafından maske takmadıkları gerekçesi ile iş akitlerinin birer birer sonlandırıldığını ifade etti.

Samsunkenthaber'e konuşan sendikaya üye olan ve iş akti feshedilen bir işçi, izin gününde olduğu halde fabrikada maske takmadığı iddiasıyla tutanak tutulduğunu belirtti. Başka bir işçi ise tüm gün çalıştırıldıktan sonra sabaha karşı işten çıkarıldığını söyledi.

29. MADDEYİ GEREKÇE GÖSTERDİLER
İşten çıkarılan işçiler fabrika yönetiminin maske takmamayı gerekçe gösterdiğini ancak iş akitlerinin 29. maddeye dayanarak feshedildiğini ifade etti. 29. maddenin içerisinde ise iş yerinde "hırsızlık, taciz, ahlaki olmayan davranışlar" gibi yüz kızartıcı suçların bulunduğunu belirten işçiler, fabrika yönetiminin bunu kasıtlı olarak yapıldığını vurguladı. 

İşçiler 29. maddenin uygulanmasının kendilerinin işsizlik maaşı almalarının önüne geçeceğinin, başka yerlerde iş bulmalarının da zorlaşacağının altını çizdi.

SAMPA YÖNETİCİSİNDEN İŞÇİLERE 'İHBAR EDİN' MESAJI
Bu arada SAMPA Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Altuncu işçilere gönderdiği mesajda, sendikal örgütlenme kast edilerek, "kötü niyetli insanların" kendisine ihbar edilmesini istedi.

İşçilere "birlik olmalıyız, beraber olmalıyız, buna müsaade etmemeliyiz" diyen Altuncu, "kötü niyetli insanları, hukuksal işlem başlatabilmemiz için direk benimle irtibata geçerek bana bildirin" dedi.