28 Mart 2024 Perşembe

'Sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıksın'

Türkiye'de her gün 31 sağlık emekçisinin şiddete maruz kaldığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Obuz, "Sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıksın" dedi.
İzmir Tabip Odası, hasta yakınlarının nöbetçi asistanlara yönelik şiddetini Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Servisi önünde protesto etti.
 
Günde ortalama 31 sağlık emekçisinin sağlık hizmeti sunulan alanlarda şiddete uğradığı belirtilen eylemde "Sağlıkta şiddet sona ersin" ve "Sağlıkta şiddet yasası çıksın" yazılı dövizler taşındı. Eyleme 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Oğuz Dicle, SES, Türk Sağlık Sen, Sağlık-İş yöneticileri ve tıp öğrencilerinin destek verdi.
 
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin özellikle son 15 yılda "sağlıkta dönüşüm programı"nın uygulanmaya başlamasıyla birlikte arttığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, "2005 yılında doktor Göksel Kalaycı, 2012 yılında doktor Ersin Arslan, 2015 yılında doktor Kamil Furtun ve doktor Aynur Dağdemir, 2017 yılında doktor Hüseyin Ağır ve doktor Muhammet Sait Berilgen hayatını kaybetti. 2012 yılında doktor Melike Erdem SABİM hattı üzerinden oluşturulan yoğun psikolojik baskı ortamının etkisiyle, 2017 yılında doktor Hasan Orhan Çetin ise OHAL nedeniyle haksız ve hukuksuz görevden uzaklaştırılmasının sonrasında yaşamına son verdi" dedi.
 
Her gün 31 sağlık emekçisinin şiddete maruz kaldığını söyleyen Obuz, sağlık alanlarında sözlü, fiziksel ve psikolojik şiddetin hekimler ve sağlık çalışanları üzerinde önemli bir sorun haline geldiğini belirtti. Obuz, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin iş kazası olarak değerlendirildiğini kaydetti. Uygulanan neoliberal politikaların sağlık kurumlarını birer işletmeye dönüştürdüğünü niteliğini bozduğunu belirten Obuz, "Ülkemizin 80 milyonluk nüfusuna karşılık acil servislere başvuru 110 milyon olmuştur. Mesai saatleri içinde polikliniklere ulaşmayan ya da muayene katılım bedeli ödemek istemeyen hastalar da acil servislere yönelmektedir. Bu durum hasta yükü zaten fazla olan acil servisleri çalışamaz duruma getirmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Obuz, "Toplumda barış, adalet ve eşitliğin sağlanması hoşgörü ortamının yaratılması her alanda olduğu gibi sağlıkta da şiddeti önleyecektir. Şiddeti öven özendiren yayınlar kaldırılmalı eğitim müfredatlar değiştirilmeli, şiddetin bir suç olduğu gösterilmelidir" dedi. Obuz, sağlıkta şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin oluşturulmasının önleyicilik açısından önemli olduğunu belirtti.
 
Açıklamanın ardından İzmir Tabip Odası, hekimler için acil durum hattının bilgilerinin yer aldığı stickerlar servislere yapıştırıldı.