'Sağlıkta Dönüşüm Programı iptal edilsin'

Sağlıkta şiddet sonucu katledilen Dr. Arslan anısına kentlerde yapılan açıklamalarda sağlık meslek örgüleri, Beyaz Kod kurulduğundan beri en az 122 bin şiddet bildirimi yapıldığını dile getirdi. Sağlıkta şiddete karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyen sağlık meslek örgüler Sağlıkta Dönüşüm Programınını derhal iptali talebini yineledi.
Sağlık meslek örgütleri, 17 Nisan 2012 tarihinde bir hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucu katledilen doktor Ersin Arslan anısına Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından ilan edilen "Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü" dolayısıyla birçok kentte açıklama yaptı.
ANKARA
Ankara'da sağlık örgütleri, Ankara Tabip Odası Genel Merkezi'nde açıklama yaptı. Tabip Odası Genel Sekreteri Kemal Oskay, şiddet sonucu yaşamını yitiren doktorları anarak, "Son 20 yılda sağlık kurumlarında ve çalışma ortamlarımızda karşılaştığımız şiddet vahşete dönüştü. Yaptığımız araştırmalara göre Beyaz Kod sistemi kurulduğundan beri en az 122 bin şiddet bildirimi yapıldı. 2023'ün Beyaz Kod verileri incelendiğinde günde 50'den fazla şiddet bildirimi yapıldığı anlaşılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, sağlık çalışanlarının yüzde 8'i ila 38'i meslek yaşamlarının bir noktasında şiddetle karşılaşıyor. Ülkemizde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yüzde 84'ü görevi başında en az 1 kere sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalıyor" dedi.
'MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRMEKTE KARARLIYIZ'
Oskay, şöyle devam etti: "Sağlık çalışanlarına yönelik işlenen suçlarda cezalar artırılmalı ve cezasızlık son bulmalıdır. Sağlık çalışanlarına yönelik işlenen suçların infazında hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve denetimli serbestlik uygulamaları kaldırılmalıdır. Türk Ceza Kanunu'nda 'Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet' başlığıyla yeni bir suç kategorisi tanımlanmalıdır. Sağlık kuruluşlarına silahla girilmesi yasal düzenlemelerle engellenmelidir. Sağlıkta şiddetin sona ermesi için vereceğimiz mücadeleyi sonuç alıncaya kadar sürdürmekte kararlıyız."
ANTALYA
SES, Antalya Şube binasında basın açıklaması yaptı. Normalleştirilmeye çalışılan şiddet kültürüne karşı sağlıklı bir toplum için bütünlüklü olarak mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapan SES Antalya Şube Başkanı Şükran İçöz, "Toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek ancak toplumsal yaşamı demokratikleştirerek, birey ve toplumu özgürleştirerek ve eşitsizliklerle mücadele ederek; her bir bireyin yeterli beslenebildiği, uygun koşullarda barınabildiği, temiz suya ulaşımının mümkün olduğu, havanın kirletilmediği koşulları sağlayarak, temiz çevre ve güvenli gıdaya ulaşımın sağlandığı yani en temel insani ihtiyaçların karşılanması ile mümkündür. Sağlık hizmetleri, ancak tüm bu sıralananlarla birlikte toplum sağlığının geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Türkiye gibi toplumsal eşitsizliklerin derin olduğu ülkelerde, sağlık hizmetleri eşitsizlikleri en aza indirgenmesi hedefiyle de yapılandırılmak zorundadır. Sağlık emekçilerine yönelik şiddeti engellemenin birinci yolu toplumdan ve hizmet üreten emekçiden yana bir sistem inşa edilmesi ile mümkündür" dedi.
Şiddeti kabul etmediklerini belirten İçöz, “Birlikte çalıştığımız tüm sağlık emekçileri ile bu şiddeti durdurmak, haklarımıza kavuşmak için mücadele edeceğiz. Sağlık hakları ellerinden alınan halkımızla ele ele vererek layık görüldüğümüz bu sağlık sistemini değiştirmek için, sağlık hakkımız için mücadele edeceğiz. Dr. Ersin Arslan şahsında yaşamını yitiren tüm sağlık emekçilerini bir kez daha saygıyla anıyoruz. Onlara sözümüz sağlık emekçilerinin ve halkımızın yararına bir sistem inşa etme mücadelesini yükseltmek olacaktır."
DİYARBAKIR
Diyarbakır Tabip Odası ve SES Diyarbakır Şubesi, Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan açıklama yaptı. "Ölmek istemiyoruz, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, sağlıkta şiddetin giderek arttığına işaret etti. Şiddetin artmasının nedeninin iktidarın sağlık politikalarından kaynaklandığını belirten Ülgen, "Bizler ölmek değil, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" dedi.
SES, Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri İlknur Ayık sağlık örgütlerinin ortak metnini okudu.
ADANA
Adana'da sağlık örgütleri Şehir Hastanesi'nin başhekimlik binası önünde bir araya geldi. Hayatını kaybeden sağlıkçılar için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, "Her yıl olduğu gibi bugün de kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ve ekip arkadaşlarımızın anıları önünde saygı ile eğiliyoruz. Şiddetin olmadığı bir sağlık sistemi kurmak mümkündür. Bunun için performans sistemi kaldırılmalı, ekip çalışmasını özendiren nitelikli çalışma düzenine geçilmelidir. Randevular hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlenmelidir. Sağlık kurumlarında yeterli sayıda güvenceli sağlık çalışanı görevlendirilmelidir. Sağlık kurumlarında güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır. Merkezi şikayet hatları kaldırılmalıdır. Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilmelidir. TTB'nin önerdiği caydırıcı yasa teklifi hayata geçirilmelidir" ifadelerini kullandı.
İZMİR
İzmir Sağlık Platformu, İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. "Sağlıkta etkin bir şiddet yasası, hemen şimdi" dövizlerinin taşındığı eylemde konuşan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Seha Yüksel, ortak talepleri sıraladı.
Birlik Sağlık-Sen Başkanı Ahmet Doğruyol, "Hükümet, önceliği her zaman hasta memnuniyetine veriyor ancak bu doğru değil. Tabii ki hasta memnun olsun vatandaş memnun olsun. Ama siz sağlık çalışanlarını memnun etmeden vatandaşı memnun edemezsiniz. Şiddeti önlemek isteseydiniz bugüne kadar yasal düzenlemeleri yapardınız" dedi.