26 Nisan 2024 Cuma

Sağlık örgütleri: Çocuklara verilebilecek en güzel hediye aşıdır

23 Nisan Çocuk Bayramı dolayısıyla sağlık örgütleri yaptıkları açıklamada, "aşı bir çocuğa verilebilecek en güzel hediyedir" denildi.
TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği, Türk Pediatri Kurumu, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, 23 Nisan Çocuk Bayramı dolayısıyla aıklama yayınladı.
 
Aşı uygulamaları temiz içme suyu sağlanması ile birlikte hastalıklardan korunmak için en etkili yöntem olduğu belirtilen açıklamada, "Ülkemizde uygulanmakta olan çocukluk çağı aşı takvimi ile birlikte 13 farklı virüs ve bakteri hastalığına karşı etkin bir bağışıklama sağlanabilmektedir. Bu aşılar sayesinde çocuklar hastalıkları geçirmezler veya çok hafif şekilde atlatırlar. Ölümler ve sakatlıklar önlenebildiği gibi günler haftalar süren zorlu tedavilere, hastane yatışlarına gerek kalmaz. Hepatit ve HPV aşıları sayesinde kanserler önlenebilir. Difteri, boğmaca, tetanos gibi hastalıklardan ölümlerin artık çok çok nadir olmasının tek sebebi yaygın aşılama çalışmalarıdır. Tek başına kızamık aşısı sayesinde dünya genelinde sadece 2000-2016 yılları arasında 20.4 milyon çocuğun hayatının kurtulduğu düşünülürse her yıl milyonlarca çocuğa verilebilecek en güzel hediyenin aşı olduğu anlaşılabilir" denildi.
 
Aşı kararsızlığı ve aşı reddi bireysel bir karar olmadığı vurgulanan açıklamada, "Bu yaklaşımlar, bilimsel dayanaktan uzak tercihlerdir, toplum sağlığını da tehlikeye sokarlar. Bunun en belirgin örneği hem ülkemizde hem de dünya genelinde sayıları yeniden artan kızamık vakalarıdır" diye belirtildi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Söz konusu en değerli varlıklarımız olan 'çocuklarımız' olduğunda konuya bilimden aldığımız güç ile birlikte sağduyu ve dikkatle yaklaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Unutmayalım; aşı bir çocuğa verilebilecek en güzel hediyedir."