19 Mayıs 2024 Pazar

Sağlık emekçilerinden ortak açıklama

Meclis'te görüşülecek sağlıkta şiddet yasa tasarısı öncesi ortak bir açıklama yayımlayan sağlık emekçileri, sağlıkta şiddetin hastaya müşteri gözüyle, hekime ise ucuz işgücü girdisi olarak gören anlayış olduğunu kaydetti. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK), Sağlıkta Şiddet Çalışma Grubu ve 56 uzmanlık derneği, Meclis'te görüşülecek sağlıkta şiddet yasa tasarısı öncesi ortak bir açıklama yayımladı.

'HEKİMİ UCUZ İŞGÜCÜ GİRDİSİ OLARAK GÖREN ANLAYIŞ'
Kısıtlı yasal düzenlemelerle değil, şiddeti oluşturan nedenlere karşı birlikte hareket ederek sağlıkta şiddetle mücadele yürütülebileceği kaydedilen açıklamada, "Sağlık ortamında şiddet, hem hekimlere hem de topluma zarar veriyor. Oysa hekim ve hastası aynı amaç için bir araya gelir; hekim hastasını iyileştirmek ister, hasta hekimden şifa bekler. Amaç ortaktır. Hastalarımız bizim düşmanımız değildir. Sağlıkta şiddetin nedeni Sağlıkta Dönüşüm Programı ile '5 dakikaya sıkıştırılan hasta randevuları'dır. Sağlıkta şiddetin nedeni 'hastaya müşteri gözüyle bakılmasını dayatan sistem'dir. Sağlıkta şiddetin nedeni 'ne kadar çok hasta, o kadar çok para' anlayışıdır. Sağlıkta şiddetin nedeni 'hekimi ucuz işgücü girdisi olarak gören' anlayıştır" denildi.

TALEPLER SIRALANDI
Hastalarının ve toplumun iyiliğini öncelemeye yemin ettiklerini belirten sağlık emekçileri, şu taleplerin karşılanmasını istedi: 
🔹 "Muayene randevularının her hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlenmesini,
🔹 Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini,
🔹 Acil servislerde sadece acil hastalara bakılacak bir sağlık hizmeti planlaması yapılmasını,
🔹 Sağlık kurumlarındaki çalışma ortamı ve koşullarının, sağlıkta şiddeti önleyecek biçimde yeniden düzenlenmesini,
🔹 Hastayı müşteri, sağlık hizmetini 'kar getiren işlem' olarak gören anlayışın derhal terk edilmesini ve sağlığın temel bir insan hakkı olarak sunulmasını,
🔹 Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık eğitiminde kontenjanları artırarak niteliği düşürecek, var olan sorunları daha da büyütecek, toplumun sağlık hakkına erişimini engelleyen popülist uygulamalardan hızla geri dönülmesini talep ediyoruz."

'SAĞLIK ALINIR-SATILIR BİR MARKET ÖRÜNÜ DEĞİLDİR'
Açıklama, şöyle devam etti: "Türk Tabipleri Birliği ve tıpta uzmanlık dernekleri olarak 'Sağlıkta şiddet varsa, biz yokuz' diyoruz. 6331 sayılı yasa uyarınca çalışanların iş güvenliği ile ilgili her türlü önlemin alınmasının işverenin sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz. Sağlık çalışanlarının çalışma ortamını şiddetten arındırmak işverenin sorumluluğudur. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda yasal süreçleri işleteceğimizi hatırlatıyoruz. 'Şiddet ortamında sağlık hizmeti olmaz.' Sağlık, 'alınır-satılır' bir market ürünü değildir, bir insan hakkıdır ve şiddetle sağlığa ulaşılamaz. Şiddeti durduralım!"