23 Nisan 2024 Salı

Sağlık emekçileri yarın iş bırakacak

Sağlık emekçileri, özlük haklarında iyileştirme talebiyle yaptıkları eylemlerin ardından Meclis'e getirilen yasa düzenlenmesinde taleplerinin karşılanmamasına tepki gösterdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eşbaşkanı Yalçınkaya, haklarını almak için kararlı olduklarını belirterek yarın sendikalarının iş bırakma eylemi yapacağını açıkladı.

Türk Tabipleri Birliği'nin sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücretlerin artırılması ve sağlık hakkına erişimde yaşanan sorunlara ilişkin 23 Kasım günü İstanbul'dan Ankara'ya başlattığı yürüyüşün ardından 1 Aralık günü açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, düzenleme yapılacağını söylemişti.

Bakan Koca Meclis'te gazetecilere açıklama yaptığı sırasında müdahale eden Erdoğan, kendisinden izin almadan açıklama yapan Koca'yı basının önünde azarlamıştı. Bu diyaloğun ardından Sağlık Bakanı Koca'nın sağlık emekçilerine yönelik ‘yasal düzenleme müjde'sinin içinin boş olduğu ortaya çıktı.

Meclis'te görüşülen torba yasaya ek bir madde koyarak pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimler ve diş hekimlerine ise 5 bin lira zam yapılacağı duyurulurken, düzenlemeye tepkiler başladı. Sağlık emekçilerini bölen düzenlemede başta ebe ve hemşire gibi hekim olmayan sağlıkçıların zam dışı kalması tepkilere neden oldu. Tepkiler üzerine, Meclis'teki düzenleme, geri çekilirek 22 Aralık'a ertelendi. Tartışmalar sürerken Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu, önceki gün Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüştü. 

Düzenleme geri çekilmeden önce gerçekleşen görüşmeye ilişkin konuşan AHEF Başkanı Dr. Kemal Noyan, aile sağlığı merkezi çalışanlarını da düzenlemeye katacak bir yönetmelik değişikliği beklediklerini belirterek, "Aksi durumda birçok aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının istifa etmesi ve birçok ASM çalışanının işsiz kalması söz konusu olacak" dedi.

KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya ise "Konuşmak için saraydan icazet bekleyen bakan var. Böyle bir bakanın bize ‘bakmayacağını' düşünüyoruz. Madem emeğimiz görülmüyor, hizmeti durduralım, belki farkımıza varırlar" ifadelerini kullandı.

SES, yarın birçok kentte iş bırakma eylemi yaparak, "Yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret" ve "3600-7200 ek göstergenin kademeli olarak düzenlenmesi ve yıpranma payı verilmesi", "Covid-19'un iş kazası ve meslek hastalığı olarak sayılması" taleplerini dile getirecek.