7 Mayıs 2024 Salı

Sağlık emekçileri İzmir'de iş bıraktı

Özlük hakları, sağlıkta şiddetin son bulması ve pandemiyle ağırlaşan çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle İzmir'de bulunan birçok hastanede iş bırakan sağlık emekçileri taleplerini dile getirdi. 

Türk Tabipleri Birliği'nin çağrısıyla sağlık emekçileri g(ö)reve çıktı. SES'in de destek verdiği iş bırakma eylemi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Eşrefpaşa  Belediye Hastanesi ve Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi'nde gerçekleşti.

"Oylama değil hakkımız olanı istiyoruz, emeğimize geleceğimize sahip çıkmaya devam ediyoruz" pankartının açıldığı açıklamalarda ortak basın metni okundu. "Sağlıkta dönüşüm" programı ile sağlık emekçilerinin emeğinin ucuzlatıldığı, çalışma koşulları kötüleştiği ve halkın sağlık hakkının elinden alındığı dikkat çekilen açıklamada sağlık sisteminin ise işlemez hale geldiği belirtildi.

'ARTIK GEÇİNEMİYORUZ'
Ekonomik krizin derinleştiği ve sağlık emekçilerinin ekonomik haklar ile ilgili büyük Kayıplar yaşamaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Siyasal iktidar sağlık hizmetlerini üreten hekimleri ve sağlık çalışanlarının haklarını görmezden gelmekte, tercihini sermayeden yana kullanmaktadır. Tüm toplumsal kesimler gibi bizler de artık geçinemiyoruz" denildi.

'NİTELİKLİ SAĞLIK HAKKI TOPLUMUN ELİNDEN ALINIYOR'
Mevcut sağlık sisteminin koruyucu sağlık hizmetlerinden daha çok tedavi edici sağlık hizmetlerinin sunulduğu, sağlık hizmet sunumunda sevk zincirinin tamamen ortadan kaldırıldığı, kışkırtılmış sağlık talebi yarattığını ve toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını elinden alındığına işaret edildiği açıklamada, "Sağlığa erişim giderek zorlaşmakta, katkı katılım payları ile ekonomik krizin derinleştiği koşullarda yurttaşın cebinden giderek daha fazla para çıkmaktadır. Bu işlemeyen, sağlık değil sağlıksızlık üreten sağlık sisteminin tüm yükünü ise sağlık emekçileri çekmekte, emeklerinin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmektedirler" ifadeleri kullanıldı.

'ÖZLÜK HAKLARIMIZIN İYİLEŞTİRİLMESİNİ İSTEDİK'
"Karanlığa karşı; önlüğümüzün beyazına, özlük haklarımıza, halkın sağlık hakkına sahip çıkıyoruz. Emek bizim söz bizim" sloganıyla  başlattıkları yürüyüşü ve sonrasında gerçekleştirdikleri 'Beyaz Forum' ile taleplerini duyurdukları hatırlatılan açıklamada, "Sağlıkta özelleştirmeci, piyasacı politikaların durdurulması sağlık hizmetlerinin toplumcu bir anlayışla yeniden inşa edilmesi, sermayeye değil sağlığa bütçe ayrılması için önerilerimizi, taleplerimizi ifade ederek ekonomik ve özlük haklarımızın iyileştirilmesini istedik" diye belirtildi.