20 Nisan 2024 Cumartesi

'Sağlık çalışanlarına değerin göstergesi Covid-19'un meslek hastalığı kabul edilmesidir'

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Covid-19 hastalığının meslek hastalığı kabul edilmemesi, sağlık çalışanlarına verilen değerin göstergesidir" dedi.

İzmir Sağlık Platformu, sağlık emekçilerinin sorunlarına ve taleplerine ilişkin İzmir Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Pandemi süresince özveriyle yaşamlarını riske sokarak sağlık hizmeti vermeye çalışan sağlık çalışanları, sürecin iyi yönetilememesi, pandeminin giderek yaygınlaşması sonrasında, yoruldular, tükenme noktasına geldiler" dedi.

Pandemi sürecinin yönetiminde, söz hakkı bulunmayan, görüş ve önerileri dikkate alınmayan sağlık çalışanların sorunları çözüme kavuşturulmadığını vurgulayan Çamlı, "Covid-19 hastalığına yakalanma riski, toplumdaki diğer bireylere göre 10-14 kat fazla olan, sağlık çalışanları için yeterli korunma sağlanamadı. Standartlara uygun kişisel koruyucu ekipman sürekli ve yeterli miktarda sağlanamadı. 40 bin sağlık çalışanı Covid-19 hastalığına yakalandı. 100'ü aşkın sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Buna karşın Covid-19 hastalığının meslek hastalığı kabul edilmemesi, sağlık çalışanlarına verilen değerin göstergesidir" diye kaydetti.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI İÇİN DOĞRULARI SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Yetkliler tarafından sağlık çalışanlarını hakkı ödenmez denmesine ve zaman zaman yapılan açıklamalarla, pandemi ek ödemelerinin yapılacağı duyurulmasına karşın bunlar ya hiç ödenmedi ya da gecikmeli olarak ve düşük miktarlarda ödemeler yapıldığını ifade eden Çamlı, "Yaşanan sıkıntılar bir türlü çözüm getirilmeyen sorunlarımız için İzmir Sağlık Platformu olarak birlikte mücadele etmeye devan edeceğiz. Toplum sağlığı ve sağlık çalışanlarının sağlığı için doğruları söylemeye devam edeceğiz" diye belirtti.

İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı Yaman Yamangil yaptığı açıklamada, "Giderek uzayan ve ağırlaşan pandemi süreci, sağlık çalışanları için uzun yıllardır biriken, ötelenen, iktidar ve sağlık bakanlığı tarafından görmezden gelinen sorunların daha da belirginleştiği ve açığa çıktığı bir aşamaya geldi" dedi. Yamangil aynı zamanda sağlık çalışanlarının itibarının zedelendiğini ve her gün başka bir saldırıya maruz kaldıklarını ifade etti.

'100 KİŞİDEN 17'SİNİN TESTİ POZİTİF ÇIKIYOR'
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çamlı, "Elde ettiğimiz kısıtlı verilere göre, İzmir'de test yapılan 100 kişiden 17'sinin testi pozitif çıkıyor" dedi. 

Çamlı "Bundan bir, bir buçuk ay önce bu oran yüzde 7 civarındaydı. Şu anda 17 hatta bir ara 19'a kadar çıktı. Bu veriler hastalığın yayalıma hızını göstermesi açısından önemli bir kriter. Yine aldığımız kısıtlı verilere göre, İzmir'de günde bine yakın pozitif test  sayısı var. Test sayısının arttırılması özelikle semptom göstermeyen olgularda testlerin yaygın yapılması durumunda bu enfeksiyonun yayılmasında önem arz eden asemptomatik olguların erken dönemde saptanması bu enfeksiyonun kırılmasında belki de en önemli sebeplerden biri olacaktır. Bu enfeksiyonun yaklaşık dörtte üçü asemptomatik o yüzden test sayısı çok önemli yaygın test yapılması çok önemli" diye konuştu.