27 Nisan 2024 Cumartesi

Sağlık çalışanları ile toplum sağlığı birbirleriyle ilişkilidir

SES, "Toplum sağlığı aynı zamanda sağlık çalışanlarının sağlığı ile ilişkilidir" diyerek, koronavirüse karşı alınması gereken bir dizi önlemlere dikkat çekti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), koronavirüsle ilgili olarak alınması gereken önlemlerle ilgili olarak kapsamlı bir rapor hazırladı. "Toplum sağlığı aynı zamanda sağlık çalışanlarının sağlığı ile ilişkilidir" başlıklı açıklamada SES, koronavirüsten korunma yöntemleri, sağlık emekçileriyle ilgili alınması gereken önlemler, risk grubunda bulunanlar için yapılması gerekenler ve hükümetin izlemesi gereken politikalara kadar bir dizi önlemlerle ilgili değerlendirmede bulundu.

EL TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
"Solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini azaltmak için yapılan öneriler yeni koronavirüs hastalığı için de geçerlidir" diyen SES, 15 Mart mitingini halk sağlığını dikkate alarak ertelediklerini hatırlatarak, koronavirüsten korunma yöntemleri ile ilgili olarak şu önerileri sıraladı:

-Hastalık hasta kişilerin öksürmesi, aksırması ve hapşırması sonrası saçılan damlacıklar yoluyla sağlam kişilere bulaşmaktadır. Bu damlacıkların etrafa saçılması önlenmeye çalışılmalıdır.
-Genel bir önlem olarak kalabalık ortamlara girilmemeli, öksüren, aksıran ve hapşıran kişilerden en az bir metre uzakta durulmalıdır.
-Korunmada en etkin yöntem diğer birçok hastalıktan korunmada olduğu gibi el temizliğidir. Ellerin temiz olması sadece Koronavirüsten değil, tüm solunum yollarında hastalık yapan tüm virüslerden korunmayı sağlar. Bu amaçla el temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi çok önemlidir.
-El temizliğinin sağlanabilmesi için eller sık sık, parmak aralarını, el sırtını, tırnakları ve başparmağı da içerecek şekilde sabunlanarak en az 20 saniye süreyle yıkanmalıdır.
-Maske kullanımı genel olarak öksürüğü olan kişiler için önerilmektedir. Bu anlamda sağlam bireylerin maske takmasına gerek yoktur. Maske kullanımı temizliği ile birlikte yapılmadığında koruma sağlamamaktadır.
-Sağlık çalışanları ve hasta kişilere bakan aile bireyleri ya da görevliler mutlaka maske kullanmalıdır.
-Yeni Koronavirüs hastalığının görüldüğü ülkelere ve bölgelere seyahat edenler ya da bu bölgelerden gelen kişilerle temas edenler ateş, öksürük, nefes darlığı yakınmaları olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ SAYISI ARTTIRILSIN
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, sağlık emekçileri için de şu önlemlerin alınmasını istedi:

Artan iş yükünü dikkate alan çalışma planlanmasının yapılması
-Sağlık emekçilerinin sayısının artırılması
-Fazla mesailerin kaldırılması
-Nöbetlerin düzenlenmesi
-Çalışma süreleri maruziyetinin en aza indirecek seviyelere çekilmesi
-Nöbetlerde yedekli çalışma olanağı sağlanması
-Hasta izolasyon alanlarında çalışan sayısının iyi planlanması
-Gerekli olmadıkça girişimsel müdahaleden kaçınılması, radyolojik gereksinimlerin portable olarak sağlanmaya çalışılması
-Hasta olan çalışanlara izin verilmesi ve bu izinlerin hastalık izni kapsamında değerlendirilmesi
-Sağlık emekçilerinin ailelerinin de olduğunun (çocuk, yaşlı ve hastaları) çalışma programı yapılırken dikkate alınması
-Artan iş yükü, aşırı yorgunluk ve stresin bağışıklık sistemi üzerinde ciddi olumsuz etkisine bağlı olarak hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğu dikkate alınarak olağandışı duruma uygun periyodik muayenelerinin sıklığının artırılması, sağlık çalışanlarının sürekli gözetim altında tutulması
-Salgın iletişiminin iyi yapılması ve kurumların gereksiz kullanımının medya yoluyla yapılacak iyi bilgilendirmelerle engellenmesi
-Hasta başvurularının yapılandırılması ve triaja uygun başvuruların toplum tarafından da bilinmesinin sağlanması
-Salgınla ilgili başvurular için ayrı yer ayrılması ve diğer hastalardan ayrılması
-Bekleme salonlarındaki kalabalığın azaltılması
-Acil Servisler başta olmak üzere, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, laboratuvarlar, görüntüleme birimleri ve tüm yoğun bakımlarda acil durum önlemlerinin alınması
-Tüm birimlerde yeterli sayıda, uygun kalitede ve boyutta kişisel koruyucular bulundurulması
*Cerrahi ve N95 yüz maskesi
*Yüz kalkanı veya googles
*Temiz, steril olmayan, tek kullanımlık uzun kollu elbise - eğer mevcut değilse, plastik bir önlük
*Eldiven
-Vücut sıvılarıyla temas riski yüksek olan çalışanların N 95 maske kullanmalarının sağlanması
-Sağlık kurumlarında havalandırma sistemlerinin aktif çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi, bakımlarının yaptırılması, hepafiltre olmayan birimlerde sık sık açık havalandırma yapılması
-Hastane başta olmak üzere sağlık kurumlarının dezenfeksiyonu
-Kronik hastaların reçetelerinin aile hekimlerince telefonla yazılabilmesi ve raporlu ilaçların rapor sürelerine bakılmaksızın ödenmesi için Bakanlığın düzenleme yapması,
-Hangi durumlarda ve aşamada sağlık kurumlarına başvurulması gerektiğinin sosyal medya, reklam vb. araçlarla kamuoyuna duyurulması,
-Vatandaşlar için Korona danışma hattı kurulması

RİSK GRUBUNDAKİLER İÇİN ALINMASI GEREKEN ASGARİ ÖNLEMLER
"Önlemler konusunda mutlaka altını çizmemiz gereken, önlemler konusunda olanaklara sahip olma gerçekliğidir. Toplumun tüm kesimleri için sıralanan önlemleri yaşama geçirecek olanaklara sahip miyiz? Olanakların yaratılması konusunda kamunun (devletin) bir an önce devreye girmesi gerekmektedir. Özellikle riskli grupların beslenmesi, barınma koşulları başta olmak üzere yaşam koşullarını güçlendirme öncelikler arasında yer almalıdır" diyen SES, risk grubunda yer alanlar için de öncelikli olarak şunları önerdi:

-Fazla mesailerin kaldırılması,
-Besin takviyesi (mahallelerde mutfakların açılması, ücretsiz yemek veya gıda dağıtılması)
-Besin maddeleri başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV'nin sıfırlanması,
-Karları azalan işverenlerin takviye yerine yoksulluk sınırı altında ücret alanlara en azından bu dönem içinde yoksulluk sınırının üstünde gelir takviyesi yapılması, 
-Dezenfektan, alkollü kolonya, maske vb. sıralanan önlemlerin ücretsiz sağlanması,
-Kötü barınma koşullarında yaşayanların boş evlere, tatil sitelerine yerleştirilmesi,
-Kreş, ana okul ve ilköğretimin ilk kademelerinin tatil edilmesi, 
-Küçük çocuklara sahip ailelerin ücretli izine çıkartılması,
-Toplu yaşam alanları, toplu taşım ve benzerlerinde dezenfeksiyon sıklığının artırılması,
-İş yerlerinde hijyenin sağlanması, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılması,
-Ücretli izin ve hastalık izni haklarının kullanılması,
-Isınma olanaklarının artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması, yakıt ya da maddi destek verilmesi,
-Temiz içme ve kullanma suyunun sağlanması,

SALGIN DÖNEMİNDE FAZLA ÇALIŞMA YASAKLANMALIDIR
"Yıllardır liyakat ve kariyer ilkeleri hiçe sayılarak yapılan atama ve görevlendirmelerle bizleri yönetenlerin normal dönemlerde bile yönetim becerilerindeki zafiyetlerinin kriz dönemlerinde nasıl bir hal alacağı da endişe nedenlerimiz arasında. Özetle sağlık çalışanlarının sağlığı açısından olağan dışı durum koşullarının sağlanması en öncelikli ve vazgeçilmez işler arasındadır" diyen SES, sağlık emekçileriyle ilgili olarak hükümetin yapması gerekenleri de şöyle sıraladı:

-Tüm sağlık örgütlerinin görüşü alınmalı, planlama ve önlemler konusunda söz hakkı verilmelidir. 
-Ülkemizde tüm kurum ve kuruluşlar acil eylem planlarına göre hareket etmeli, hastanelerde acil sağlık hizmeti ve klinik hizmetlerini güçlendirici önlemler başlatılmalıdır. 
-Çalışanların maddi koşulları desteklenmeli, duruma özgü acil hizmet ödeneği gibi ödeneklerle motive edilmesi sağlanmalıdır. 
-Sağlık insan gücünün artırılması için acil önlemler alınmalıdır. Salgın döneminde fazla çalışma yasaklanmalıdır. 
-Sağlık çalışanları aşamalı olarak idari izinlerle dinlendirilmeli yedekte bir sağlık gücü oluşturulmalıdır. 

"Bilinmelidir ki sağlığımız ile ilgili gerekli önlemlerin alınması sağlık emekçilerinin örgütlü gücü ve mücadelesi ile mümkün olacaktır. Sendikamız bu konuda sağlık emekçilerini gerekli tüm önlemlerin alınması için birlikte mücadele etmeye ve sağlığımıza sahip çıkmaya çağırmaktadır" diyen SES, herhangi olumsuz durumla karşılaşan sağlık emekçilerini, sendikayla iletişim kurmaya çağırdı.