28 Nisan 2024 Pazar

'Sağlık Bakanlığı 2022 yılı bütçe önerisi yeniden düzenlenmelidir'

TTB Merkez Konsey, Sağlık Bakanlığı 2022 yılı bütçe önerisinin yeniden düzenlemesi gerektiğine yönelik açıklama yaptı. Açıklama, Sağlık Bakanlığı bütçesinin Cumhurbaşkanlığı teklifinin 3 katına çıkarılması gerektiğini kaydetti. 

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, 2022 yılı bütçe teklifine ilişkin açıklama yaptı. Bütçe teklifinde gelir olarak 1 trilyon 449 milyar TL gösterilmesine karşın, giderlerin toplamının 1 trilyon 751 milyar TL olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Cumhurbaşkanlığı'nın bütçe teklifinde giderlerin gelirden 302 milyar TL daha fazla olduğu kaydedildi.

'BÜTÇE ÇOK KAZANANDAN ÇOK ALINACAK ŞEKİLDE HAZIRLANMALIDIR'
Açıklamada, "Holdinglerden, şirketlerden alınmakta olan kurumlar vergisinin oranı 90'lı yıllarda yüzde 46 iken AKP hükümetleri döneminde hızla azaltılarak, bugün için yüzde 22'ye çekilmiştir. Bunun bir sonucu olarak, Cumhurbaşkanlığı 2022 bütçe gelirlerinin 1 trilyon 430 milyar TL'sini (yüzde 98,7) vergi gelirlerinden bunun da yalnızca 183,1 milyar TL'sini (yüzde 12,8) kurumlar vergisi olarak sağlamayı teklif etmektedir. Yanı sıra, gelir vergisi başta olmak üzere doğrudan vergilerle ve dolaylı vergilerle bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 85'i doğrudan asgari ücretlilerden, işçilerden, memurlardan, küçük esnaftan, köylüden, küçük çiftçiden vb. dar gelirlilerden, yoksulardan alınması planlanmaktadır. Başka bir ifadeyle, Cumhurbaşkanlığı 2022 bütçe gelirlerini çok kazanandan az, az kazanandan çok vergi alarak sağlamayı teklif etmektedir. Eşitsizlikleri, yoksulluğu daha da artıracak bu teklif kabul edilemez, adil değildir. Reddediyoruz. Bütçe gelirleri başta kardan, ranttan, faizden olmak üzere gelirlerden sağlanmalı, KDV, ÖTV vb. dolaylı vergiler kaldırılmalıdır. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınacak adil bir bütçe teklifi hazırlanmalıdır" denildi. 

'SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇESİ, CUMHURBAŞKANLIĞI TEKLİFİNİN 3 KATINA ÇIKARILMALI'
Sağlık Bakanlığı bütçesinin halkın tümüne "eşit" olarak bölüştürüldüğü kabulüyle ve göçmenler ile mültecilerin de bunun dışında tutulduğunda bile 2022 yılı boyunca kişi başına TL bazında bin 352,4 TL, dolar bazında 122,2 dolar ve avro bazında da yalnızca 108 avro ayrıldığı ifade edilen açıklamada, " Bakanlık bütçesinden çalışan gideri ve sosyal güvenlik kurumlarına devlet pirimi gideri çıkartıldığında, kalan 66 milyar 780 milyon 913 TL üzerinden kişi başına bir yıl için 778 TL'lik, 70 dolarlık ya da 62 avroluk bir sağlık hizmeti sağlanacağının Cumhurbaşkanlığı tarafından planlandığı ve teklif edilmekte olduğu ortaya çıkmaktadır. Yetmez. Sağlık Bakanlığı bütçesi göçmenler ve mülteciler de dikkate alınarak artırılmalıdır. Sağlık Bakanlığı 2022 yılı bütçesi, cumhurbaşkanlığı teklifinin üç katına çıkartılmalı, 350 milyar TL olmalıdır"diye belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis'e sunulan Sağlık Bakanlığı 2022 Yılı Bütçe Teklifinin programlar ve ekonomik sınıflandırma düzeyinde incelendiğinde, sağlık hizmeti sunumu kapsamında iki ana programın görüldüğü kaydedilen açıklamada, "Bunlardan biri 'koruyucu sağlık', diğeri 'tedavi edici sağlık' programıdır. Sağlık Bakanlığı, 2022 yılı bütçesinde başlangıç ödeneğinin yüzde 33,4'ünün (38 milyar 728 milyon 653 bin TL) koruyucu sağlık programına, yüzde 66,6'sının da (38 milyar 728 milyon 653 bin TL) tedavi edici sağlık programına ayrıldığı görülmektedir" denildi. 

'TOPLUM BİR HASTALIĞA VE ÖLÜME MAHKUM EDİLECEK'
Teklifte yer alan her iki ana program kapsamında, Sağlık Bakanlığı tarafından istihdam edilen çalışanlar için yapılacak maaş/ücret gideri ile sosyal güvenlik devlet primi gideri dışarıda tutulup hesaplama yapıldığında, Sağlık Bakanlığı 2022 yılı başlangıç ödeneğinde doğrudan koruyucu sağlık programı için ayrılan meblağın 28 milyar 718 milyon 587 bin TL'ye, doğrudan tedavi edici sağlık programı için de 37 milyar 74 milyon 615 bin TL harcanmasının planlandığı görüldüğü dile getirilen açıklamada,  buna göre, Cumhurbaşkanlığı'nın Sağlık Bakanlığı bütçe teklifinde göçmen ve mülteciler dışarıda tutulduğunda, koruyucu sağlık hizmetleri için 2022 yılı boyunca yalnızca 334,70 TL, 30,25 dolar ya da 26,73 avro harcanma yapılmasının planlandığının ortaya çıktığı söylendi.  Dünya Sağlık Örgütü tarafından da açıklandığı gibi, 2022 yılında Covid-19 pandemisiyle mücadelenin yoğunlaşarak devam edeceğinin öngörüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, neredeyse iki doz Covid-19 aşı bedeline denk gelen bu planlamanın toplumu önlenebilir bir hastalığa ve ölüme mahkum etmek anlamına geldiğinin altı çizildi.

'ŞEHİR HASTANELERİNE ÖDEMELER DURDURULMALI'
Açıklama şöyle devam etti: "Sağlık Bakanlığı bütçe teklifinde halen hizmet sunmakta olan şehir hastanelerine, 2022 yılı itibarıyla, tedavi edici sağlık programı kapsamında hizmet alımı için 7 milyar 473 milyon TL, yatırım kullanım (kira) bedeli ve zorunlu hizmetler karşılığı olarak da 14 milyar 91 milyon 904 bin TL olmak üzere, toplam 21 milyar 564 milyon 904 bin TL ödenmesinin planlandığı görülmektedir. Söz konusu bedel, Sağlık Bakanlığı'nın tedavi edici sağlık programına ayrılan toplam bedelin yüzde 28,9'unu, çalışan ücreti ile sosyal güvenlik kurumuna devlet pirimi giderinin çıkartılması sonrasında kalan tedavi edici sağlık programı toplam bedelinin ise yüzde 58,2'sini oluşturmaktadır. Kabul edilemez. Şehir hastaneleri için yapılan ödemeler durdurulmalı, yapılmış olan sözleşmeler hiçbir tazminat ödenmeden feshedilmeli, şehir hastaneleri devlet hastaneleri olmalıdır.

'ŞEHİR HASTANESİ İŞLETMECİLERİNE ÖDENEK DURDURULMALI'
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan 'Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2019'daki en son verilere göre, bakanlık, 895 adet yataklı tedavi kurumuyla hizmet sunmaktadır. Bunlardan 10'unu şehir hastaneleri oluştururken, bakanlık bünyesindeki Sağlık Bilimleri Üniversitesi kapsamındaki eğitim ve araştırma hastaneleri, ağız ve diş sağlığı hastaneleri ile il ve ilçe devlet hastanelerinin toplam sayısı 885'dir. Sağlık Bakanlığı 2022 yılı bütçe teklifinde yer alan tedavi edici sağlık programı için ayrılmış bütçe kapsamında söz konusu 895 hastanenin giderlerinin karşılanması hedeflenmektedir. Tedavi edici sağlık programı bütçesinden şehir hastaneleri için şirketlere yapılacak ödemeler ile çalışanlar için yapılacak maaş/ücret gideri ve sosyal güvenlik devlet primi gideri çıkartıldığında arta kalan 15 milyar 509 milyon 711 bin TL ile 885 hastanede tedavi edici sağlık hizmetlerinin sunulması planlanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı'nın tedavi edici sağlık hizmetleri bütçe teklifi Sağlık Bakanlığı kurumları arasında önemli ayrımlar yaratmaktadır. Kabul edilemez. Şehir hastaneleri işletmecileri için ayrılan ödenek Sağlık Bakanlığı'nın diğer kurumlarına aktarılmalıdır.

'BÜTÇE HEDEFİ YANDAŞA KAYNAK DEĞİL SAĞLIKLI TOPLUM OLMALI'
Bunların yanı sıra, bilindiği gibi Türkiye'de emek gücünü satarak yaşamak zorunda olanların tümü gibi hekimler ve sağlık emekçileri de AKP hükümetleri döneminde daha da yoksullaşmış ve geçinemez hale gelmiştir. Bütçe teklifinde hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 ek göstergenin uygulanması ve özel hizmet tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde150 oranında artış yapmaya olanak verecek düzenleme yapılmalıdır. Aylık gelirde performans ücretinin payı yüzde10-15'i geçmemelidir. Sağlık Bakanlığı bütçesinin hedefi şirketlere, yandaşlara kaynak aktarmak değil, sağlıklı toplum olmalıdır."