9 Mayıs 2024 Perşembe

Rojava'da 1 Mayıs'ın mesajı: Devrime sahip çık, Efrîn'i özgürleştir

Rojava ve Kuzey Suriye?nin bir çok kentinde gerçekleştirilen 1 Mayıs mitinglerine kadınların katılımı yüksekti. Özellikle tarım işçisi kadınlar ve yöresel kıyafetleri ile Arap kadınları kortejlerdeki yerini aldı. Kadınlar devrimin güvencesi olduklarını bir kez daha gösterdiler.
 Kuzey Suriye’de yaşayan halklar, işçi ve emekçiler Efrîn direnişinin yeni formda sürdüğü günlerde 1 Mayıs'ı karşıladı.
 
Bir yandan sömürgecilerin, emperyalist güçlerin gözünü diktiği Rojava ve Kuzey Suriye devrimi diğer yandan bu devrimi sonuna kadar direnerek savunacağını ifade eden halklar böylesi bir süreçte 1 Mayıs alanlarında buluştu. 
 
Marksist Leninist komünistler ile Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu'nun (SYPG) katılımı ve coşkusu bu yıl ki kutlamaların öne çıkan yönlerinden biriydi.
 
1 Mayıs Rojava devriminin işçi emekçi karekterini de gösterdi. Kuzey Suriye'nin tamamında 1 Mayıs, resmi tatil ve ücretli izin günü.
 
Binlerce kişi 1 Mayıs’ı kutlamak için Cizire ve Fırat bölgelerinde alanlara çıktı. 
 
Cizire bölgesinde Girkê Legê, Tirbespiye, Qamişlo, Dirbesiye, Serêkaniye, Haseke kentlerinde kutlamalar yapıldı. 
 
Bu bölgedeki kutlamların en kitleseli Qamişlo kentinde gerçekleştirildi. Efrîn direnişi ile birlikte sürekli kitlesel olarak sokaklara çıkan Qamişlo halkları, 1 Mayıs ile Efrîn direnişini birleştirerek alandaki yerlerini aldı. 
 
ARAP HALKININ KATILIMI YOĞUN OLDU
 
Qamişlo’da gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarına Arap halklarının katılımın yoğun olması dikkatlerden kaçmazken yürüyüş boyunca "Bijî sosyalizm" pankartı da taşındı. Komünistler de kendi bayrakları ve sloganları ile kutlamada yer aldı. Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu'nun kitlesel katılımı 1 Mayıs’ın kızıllığını Qamişlo kentine de taşıdı. İşçilerin emekçilerin yoğun ilgisini çeken SYPG’liler "Yaşasın 1 Mayıs Efrîn için direniş" sloganlarını haykırarak emekçileri Efrîn direnişi etrafında kenetlenmeye, işgalci sömürgeciliğe karşı durmaya çağırdı.
 
Qamişlo kentinde daha önceleri basın açıklaması formunda yapılan kutlamalar, SYPG'nin önerisiyle bu yıl kitlesel yürüyüş ve coşkulu sloganlarla gerçekleştirildi.
 
SOSYALİZMİN RENGİ HER YERDE
 
Öte yandan bu yıl 1 Mayıs Rojava'daki askeri birimlerde de ortak bir etkinlikle kutlandı. Cizire Kantonu’nda yer alan Şehit Alişer Tugayı'ndaki savaşçıların çağrısı ile bir araya gelen MLKP, MLKP/KKÖ, YPG, YPJ savaşçıları 1 Mayıs kutladı. Savaşçılar yaptıkları konuşmalarda, işgalci sömürgecilerin tehditlerine karşı işçi ve emekçilerle birlikte topraklarını savunacaklarını belirtti.
 
Serêkanîye kent merkezinde Kürt, Arap ve Ermeni halkları, kentteki özerk yönetim kurumları ile SYPG ve Marksist Leninist Komünistlerin katılımıyla gerçekleştirilen kutlamalarda da, aynı coşku ve kararlılık hem konuşmalarda hem de sloganlarda dile getirildi.
 
Komünistler bu yıl, ilk defa Dirbesiye kentinde de, kalabalık bir kitleyle 1 Mayıs etkinliğine katıldı. "Devrimine sahip çık, Efrîn'i özgürleştir" şiarıyla kutlamalarda yerini alan SYPG güçleri, halka hitaben yaptıkları konuşmalarda, mücadele ve devrime bağlılık sözlerini yineledi.
 
KOBANE VE MİNBİÇ'TE DİRENİŞ SÖZÜ
 
Kutlamların bir diğer adresi ile DAİŞ çetelerine karşıverdiği direniş ile  Rojava devriminin tarihinin yazıldığı Kobanê Kantonu’ydu. Burada aralarında SYPG, PYD, TEVDEM, Kongre Star, MLKP, MLKP/KKÖ, YPG, YPJ savaşçılarının katılımı ile Arîn Mîrkan Kadın Anıtı önünden Komutan Agit (Mahsun Korkmaz) Anıtı'na kadar bir yürüyüş gerçekleşitirildi. Bu yürüyüşte de SYPG’liler taşıdıkları bayraklar ve attıkları sloganlar ile 1 Mayıs’ın kızıllığını Rojava devriminin sıcaklığıyla birleştirmeyi başardı. 
 
Kobanê 1 Mayıs'ı işgalci Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırısı ve Kobanê’ye yönelik tehditleri altında gerçekleştirildi. Ancak buna rağmen Kobanê halkı 1 Mayıs'ı, işgalci sömürgeciliğe karşı birleşik mücadelenin önemine dikkat çeken bir mitinge dönüştürdü. 
 
Minbiç halkı, işçi ve emekçiler, işgalci Türk devletinin tehditlerine karşı, özgürleştirilmesinin ardından, ilk defa meydanlara çıkarak 1 Mayıs'ı kutladı. Kutlama, Demokratik Sivil Yönetim Temsilcileri ve Minbic’li savaşçıların yanı sıra yüzlerce emekçinin katılımıyla Um El-Cilûd Meydanı’nda gerçekleştirildi.
 
KADIN İRADESİ 1 MAYIS ALANLARINDA
 
Rojava ve Kuzey Suriye’nin bir çok kentinde gerçekleştirilen 1 Mayıs mitinglerine kadınların katılımı yüksekti. Özellikle tarım işçisi kadınlar ve yöresel kıyafetleri ile Arap kadınları kortejlerdeki yerini aldı. Kadınlar devrimin güvencesi olduklarını bir kez daha gösterdiler. 
 
DEVRİMDEKİ İŞÇİ RENGİ VE 1 MAYIS SOKAKLARI
 
İşgalci, kapitalist sömürgeciliğin tehditleri altında olan Rojava ve Kuzey Suriye kentlerinde işçilerin ve emekçilerin kendi devrimine sahip çıkmaları çok önemli. 1 Mayıs kutlamalarının özüne uygun gerçekleşmesi ve yerleşik tarzların dışına çıkılması konusunda, Marksist Leninist Komünistlerin özel bir katkısı olduğunun altını çizmek gerekir. 1 Mayıs'ın gündemleştirilmesi, basın açıklamaları ya da kır piknikleri gibi kutlamaların yerini, yürüyüşlerin ve dönemsel bir çalışmanın alması, işçi ve emekçilerin katılımlarının örgütlenmesi için farklı türden araç ve biçimlerin devreye sokulmasında SYPG'nin katkısı yadsınamaz. 
 
Özellikle işgalci faşist Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’e yönelik gerçekleştirdiği işgal saldırısına sessiz kalan bölge devletlerine karşı Kuzey Suriye halklarının biriken öfkesi 1 Mayıs alanlarında yapılan konuşmalar ile halk arasındaki gerçekleşen sohbetlerin temel konusuydu. İşçi ve emekçiler Efrîn direnişi sonrası gerçekleştirilen 1 Mayıs'ta kapitalist sisteme karşı duruşunun da net olduğunu gösterdi. 
 
Alanlardan yükselen ve tüm dünyadaki işçi ve emekçilerin sesiyle buluşan 1 Mayıs şiarları, Rojava ve Kuzey Suriye devriminin dünya işçi sınıfı ile daha güçlü enternasyonal buluşmalar gerçekleştireceği zamanları da müjdeledi.