4 Mayıs 2024 Cumartesi

Rifis Makine işçileri: Hakkımızı alana kadar direneceğiz

Sendikalı oldukları için işten atılan ve 4 gündür direnişte olan Rifis Makine işçileri, tüm işçilere "tek yumruk" ve sendikaya üye olarak mücadele etme çağrısında bulundu.

İstanbul Kartal'da faaliyet gösteren Rifis Makina'da çalışan ve Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlenen işçilerden 8'i 27 Aralık günü işten atıldı. İşten atma saldırısına karşı 3 Ocak günü fabrika önünde direniş başlatan işçiler, sendikalı olarak işe geri dönene kadar mücadele edeceklerini söyledi.

'SENDİKADAN İSTİFA EDİN YÜZDE 50 ZAM YAPAYIM'
Direnişteki işçilerden İsmail Akay, uzun çalışma sürelerine dikkat çekti, "Aylık 225 saat çalışmamız gerekirken 330 saatte yakın çalışıyoruz" dedi. Kasım ayında 50 işçinin Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olduğunu ve sendikanın fabrikada yetki aldığını aktaran Akay, patronun sendikadan istifa etmeleri durumunda yüzde 50 zam yapacağı rüşveti sunduğu söyledi. 5 yıldır çalıştığı fabrikada yüzde 20'nin üzerinde zam yapılmadığına işaret eden Akay, patronun rüşvetini kabul etmediklerini belirtti, "Bizler kabul etmediğimiz için 27 Aralık'ta bizi bir hafta ücretli izne çıkardılar. Aynı gün bize bir mesaj atıldı. İş hakkınız fes edilmiştir diye" diye konuştu.

'İŞE ALINANA KADAR DİRENECEĞİZ'
İşten çıkarıldıktan sonra karşılarında bir muhatap bulamadıklarını dile getiren Akay, işten çıkarılmalarına ekonomik krizin gerekçe gösterildiğini söyledi. Akay, şunları söyledi: "Ama çalıştığımız işyeri, iş ilanları vermeye devam ediyor. Bizler çıkarıldıktan sonra diğer arkadaşlarımıza 'başka bir sendikaya üye olun, size kolaylık sağlayacağım, gerekirse sendikayı buraya ben getiririm' dediler. Daha sonra 'size Hak-İş'i getireyim, eğer onu istemezseniz, size Türk-İş getireyim' diyorlar. Arkadaşlarımız bunu kabul etmediği için baskılar artarak devam etti. Bazı arkadaşlarımıza 'size para vereyim arkadaşlarını ikna et' diye tekliflerde bulunuyorlar. Parayla satın almaya çalıştılar. İşe alına ve sendika hakkımız tanına kadar, burada direnmeye devam edeceğiz."

İŞÇİLER TEHDİT EDİLDİ
Sendikaya üye olmadan önce sık sık patronun işten atma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Akay, "Bize, 'burayı kapatırım, başka yerde açarım size ihtiyacım yok' gibi tehdit etmeye başladı. Burası Alman ortaklı bir firma. Doların yükselişini bahane olarak gösteriyorlar. Biz, burada yaptığımız işleri dolar ve euro üzerinden yapıyoruz. Çalıştığımızda bize, 'kalk, oturma onu yapma bunu yapma' diyorlardı. Sendikaya üye olduktan sonra, insan yerine konulduk. Bizleri muhatap almaya başladılar" sözleriyle örgütlülüğün önemine işaret etti.

'HAKLARIMIZ İÇİN DİRENECEĞİZ'
Direnişteki işçilerden Seyfullah Asil de emeklerinin karşılığını almak için sendikaya üye olduklarını söyledi. İşten atılmalarının ardından muhatap bulamadıkları için fabrika önünde direniş başlattıklarını aktaran Asil, "Eğer sorgusuz sualsiz kovabiliyorlarsa, bütün haklarımı vermeleri gerekiyor. Ben şu anda hiçbir hakkımı alamadım. Bu zorlu şartlarda hayatımı devam ettiriyorum" diyerek mücadele edeceklerini vurguladı. Asil, tüm işçilere sendika üyesi olma çağrısında bulundu.

'TEK YUMRUK OLALIM'
Sendikaya üye oldukları için işten atıldıklarını vurgulayan direnişçi işçilerden Emin Güney ise, patronların işçilere değer vermediğini söyledi. Haklarını almak için direniş başlattıklarını söyleyen Güney, "Sabah evden işe gider gibi çıkıyorum, akşam iş bitince de oradan ayrılıyoruz. Bütün çalışan arkadaşlarımız direnmeye davet ediyorum. Hakkımızı alacağız. Bütün işçiler tek yumruk olsun" çağrısında bulundu.