26 Nisan 2024 Cuma

PSAKD 4. Gençlik Kampı sonuç bildirgesi açıklandı

PSAKD 4. Gençlik Kampı'nın sonuç bildirgesini açıkladı. 3 gün süren kampta Alevi gençlerin sorunlarının ve çözüm yöntemlerinin tartışıldığının ifade edildiği bildirgede örgütlenme ilkeleri de belirlendi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) 28-30 Eylül tarihleri arasında Balıkesir'de yaptığı 4. Gençlik Eğitim Kampı'nın sonuç bildirgesini açıkladı.
 
Hacı Bektaş Veli, Şah Kalender Çelebi, Pir Sultan Abdal başta olmak üzere Alevi önderlerinin, pirlerinin yaşamları, felsefeleri üzerine muhabbetler yapılan kampta Alevi gençliğin ve Genç Alevi kadınlarının sorunları ve çözüm önerileri de tartışıldı. Ayrıca kültür ve sanat atölyelerinin olduğu kampta, "Zulme karşı isyanın simgesi olan değerlerimizi yaşatmaya devam edeceğiz" diyen Alevi gençler, güncel sorunlar ve çözüm arayışları üzerine tartışma yürüttü.
 
"Üniversiteli, liseli, işçi/işsiz gençlerin katıldığı kampımızda, geçmişten bugüne oluşan değerlerimizi, bugünün koşullarında inanç ve demokratik kitle mücadelemizi nasıl büyüteceğimizi konuştuk, öneriler ve eksiklikler doğrultusunda sonuçlar çıkardık" denilen sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:
 
"Gençlik anti-demokratik düzen içinde, uyuşturucu, popüler kültür gibi araçlarla gündelik hayatın içinde yozlaşmaya itiliyor, baskı altına alınıyor. Eğitim gören üniversite ve lise öğrencisi canlarımızın, kendi inancı ve kültürü doğrultusunda yaşamasına izin verilmiyor. Zorunlu din dersi ve cinsiyetçi eğitim uygulamaları ile nefes alınacak alan bırakılmıyor. 
İktidara yakın cemaatler ve çeşitli vakıflar devlet desteğiyle yurtlar açarken, cemaat yurtlarında kalmak istemeyen gençlerimiz barınma sorunu yaşıyor."
 
Alevilerin inanç ve değerleriyle yaşamak istediğinin belirtildiği sonuç bildirgesinde, "Cinsiyetçiliğe karşı tüm renklerin kardeşliğini, ırkçılığa ve savaş kışkırtıcılığına karşı barışı, kariyerist, gerici ve ticari kaygılarla şekillenen eğitim sistemine karşı laik, bilimsel, anadilde eğitimi, inancımızı özgürce yaşayabilmek için Cem evlerinin ibadethane olmasını istiyoruz" denildi.
 
Örgütlenme çağrısının yapıldığı sonuç bildirgesinde şu ilkeler benimsendi:
 
- Geleceksizliğe karşı, gençliğin temel hak ve taleplerini savunmak, Eğitim, barınma ve burs gibi ihtiyaçları karşılamaya yönelik dayanışma ağları kurmayı hedefler.
 
- Pir Sultanın inancı, direnişi ve bilinci ile tüm mazlumların yanında olup haklarını savunur, demokratik hak mücadelelerini destekler.
 
- Nefret söylemi ve suçlarına karşı mücadele eder. Irkçı ve savaş yanlısı yaklaşımlara karşı, halklar ve farklı inançların birlikte yaşamını, barışı savunur. 
 
- Her türlü homofobik, transfobik, tacizci, yozlaştırıcı, ötekileştirici, türcü, cinsiyetçi, ırkçı, şoven, katliamcı yaklaşımcılara karşı insan haklarının yanında ve toplumsal muhalefetin her türlü demokratik kitle örgütleriyle birlikte mücadeleyi savunur.
 
- Alevi gençlerinin bulunduğu her alanda Pir Sultanın inancı direnci ve hayat felsefesi ışığında örgütlenmeyi hedefler. 
 
- Eğitim öğretim sisteminin gerici, 4+4+4, elemeli sınav sistemi, merkezi yerleştirme vb. diğer eğitim türlerine karşı ‘laik, bilimsel ,demokratik ve anadilinde eğitim hakkını’ savunur.
 
- Demokratik üniversite mücadelesinde YÖK’e karşı ücretsiz bilimsel bir üniversite mücadelesini savunur.