26 Nisan 2024 Cuma

Poşetler çevre duyarlılığından değil kar amaçlı satılıyor

Çevre duyarlılığı iddiasıyla poşetlerin kar amacıyla satışa sunulması Meclis'e taşındı.

Plastik poşet kullanımının azaltılması amacıyla naylon poşetlerin tüm satış noktalarında ücretli temin edilmesine yönelik yönetmeliğin, 1 Ocak 2019 itibarıyla yürürlüğe girmesinin üzerinden üç yıl geçti.

Ancak dün olduğu gibi bugünde çevre kirliliğinin sadece bir parçası olarak göze çarpan "poşet" kullanımı azalmadığı gibi paralı hale getirilmesi ile de çevre kirliliğinin önüne geçilmiş değil.

Hammaddesi plastik olan poşetin satılmasının çevre duyarlılığını arttıracağı, düşünülse de sanayi de plastik kullanımının azaltılmadığı ve sınırlama getirilmedi durumda sadece satılan poşetlerin "kar" olarak kayıtlara geçtiği de aşikar.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, çevre duyarlılığı iddiasıyla kar amaçlı poşetlerin satılmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu. 

Ersoy, şu soruları yöneltti:
▪ "Poşetlerin satılmaya başlanması ile beraber, kişi başına düşen poşet kullanımında bir azalma olmuş mudur? Poşetlerin satılmasının sonucunda çevre kirliğinde ne kadarlık bir azalma tespit edilmiştir?
▪ 1 yılda kişi başı tüketilen poşet miktarı ile satılmaya başlanması ile beraber 1 yılda tüketilen poşet miktarı arasında bir farklılık olmuş mudur? Oldu ise bu fark nedir?
▪ 3 yıldır poşetlerin satışından elde edilen tutar ne kadardır? Bu tutar nerelere harcanmıştır? Hangi çevre sorununun çözümünde kullanılmıştır?
▪ Çevre kirliliğinin önlenmesi, çevre duyarlılığı için farkındalık oluşturulması ve kaynakların verimli yönetimi için getirilen poşet satışı, amacına ulaşmış mıdır?
▪ 3 yılda satılan poşetlerden marketlerin kazancı ne kadar olmuştur?"