23 Nisan 2024 Salı

Posco Assan işçileri işe iade davasını kazandı

Birleşik Metal-İş?e üye oldukları için işten atılan 105 Posco Assan işçisi, açtıkları işe iade davasını kazandı.
Kocaeli'de bulunan Posco Assan fabrikasında, Birleşik Metal-İş'e üye oldukları için işten atılan 105 işçinin açtığı davada kazanan taraf işçiler oldu. Davanın bugün görülen duruşmasında mahkeme, işçilerin işe iadesine ve patronun sendikal tazminat ödemesine karar verdi.
 
Konuya ilişkin açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası, "İzmit'te faaliyet gösteren Poscı Assan TST Çelik Sanayi A.Ş işyerinde örgütlenme faaliyetleri sonucunda çalışan işçiler, yoğun çalışma, iş baskısı, düşük ücretler, iş kazası riskleri gibi temel sorunların çözümü için Anayasa'nın kendilerine tanıdığı hakkı kullanarak sendikalı oldular" dedi.
 
Sendikal örgütlülüğe tahammül gösteremeyen Posco assan patronunun işçilere ilk günden itibaren baskı, tehdit, işten çıkarma dahil her türlü hukuksuzluğa maruz bıraktığını ifade eden Birleşik Metal-İş, "Bu süreçte yaşanan hukuksuzluklara bir yenisi daha eklendi. Sendikamızın çoğunluk tespitini iki aya yakın süre bekleten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, nasıl olduğu anlaşılamayan bir biçimde yetkisizlik tespiti yazdı. Oysa başvuru tarihinde sendikamız, yasanın aradığı çoğunluk üye sayısına sahipti. Üstelik sendikamızın çoğunluğu Bakanlık tarafından da tespit edilmişti. Ama her ne hikmetse başlangıçta yazılan çoğunluk tespiti bekletildi ve tespit iki ay sonra birden 'yetkisizliğe' dönüştü" diye kaydetti.
 
İşten atmaya karşı açılan davanın duruşması Kocaeli 3. İş Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada; kazanan taraf işçiler oldu.  Mahkeme işçilere işe iade ve sendikal tazminat hakkının ödenmesine hükmetti.