25 Nisan 2024 Perşembe

Pınar'ın ardından bir kez daha yinelendi: İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın

Muğla'da Pınar Gültekin'in vahşice katledilmesi üzerine kadınlar bir kez daha haykırdı: Kadın cinayetleri politiktir. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın.

Muğla'da üniversitesi öğrencisi Pınar Gültekin, Muğla'da bir cafe sahibi olan Cemal Metin Avcı tarafından vahşice katledildi. 

Ailesinin 5 gün önce kayıp başvurusu sonrasında Pınar'ın ormanlık alanda cenazesi bulundu. Cemal Metin Avcı, barışmak istemeyen Pınar'ı konuşmak için kendine ait bir bağ evine götürdü. Burada önce ağır bir şekilde darp etti, ardından boğarak öldürdü. Pınar'ın cesedi bir varilin içinde bulundu. 

Başlatılan soruşturma sonrasında gözaltına alınan Cemal Metin Avcı, diğer kadın katillerle benzer bir ifade verdi. Pınar'a işkence yaparak öldüren Avcı, tehdit edildiğini, bir anlık öfkeyle öldürdüğünü ileri sürdü.

KATİLİN ADI #CEMALMETİNAVCI
Vahşete tepki gecikmedi. Haberin duyulması ardından Pınar Gültekin'in katledilmesi sosyal medyada gündem oldu.

"Katilin adı #CemalMetinAvcı" adıyla çok sayıda yapılan paylaşımda kadın cinayetlerinin politik olduğu vurgulandı. Kadına yönelik şiddetinin artmasında İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmamasının etken olduğu belirtilen paylaşımlarda, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" denildi.

Yapılan binlerce paylaşımlardan bir kaçı şöyle:
Sosyalist Kadın Meclisleri: Muğla'da Pınar Gültekin, Cemal Metin Avcı tarafından katledildi. Katledilen her kadının katili aynı zamanda katilleri cezasızlıkla ödüllendiren erkek yargı ve iktidardır. Koruma, aklama, yargıla... 

Pınar Öğünç: Usanmadan tekrarlamak lazım: Her gün kadınlar öldürülürken İstanbul Sözleşmesi’ne dair tek mesele olabilir, daha iyi uygulanmasını sağlamak. Bunun dışındaki her tartışma ancak kadınlara yönelik şiddeti özendirir, cinayetlerin suç ortağıdır. Bu kadar net.

5 Harfliler: Katilin adı #CemalMetinAvcı. Ona cesaret veren İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamayanlar. #İstanbulSözleşmesiYaşatır

ANKARA KADIN PLATFORMU EYLEMDE
Öte yandan Ankara Kadın Platformu Ankara'daki kadınlara çağrı yaparak "Pınar Gültekin ve katledilen bütün kadınlar için susmuyoruz, sokaklardayız. Bugün saat 19.00'da Çankaya Belediyesi önündeyiz" dedi.