2 Mayıs 2024 Perşembe

Peri Belediyesi, kooperatif paneli ve kavun ekimi gerçekleştirdi

Peri Belediyesi Eşbaşkanları bölgenin en temel ihtiyacı olan kooperatif çalışmasına dair çiftçilerle yaptığı toplantıdan sonra hep birlikte belediye arazisine kavun ekti. Dersim'in Mazgirt ilçesi Peri Belediyesi bölgenin en temel ihtiyacı olan kooperatif çalışmalarını başlattı. Bu kapsamda Belediye kütüphanesinde çiftçilerin katılımı ile "Nasıl bir Kooperatif yapmalıyız?" başlıklı toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Türkiye Üretici Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Abdullah Aysu ile Belediye Eşbaşkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi katıldı.
 
'KOOPERATİF ÇALIŞMASINI AMAÇLIYORUZ'
 
Peri Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, beldenin yüzde 90'ı hayvancılık ve tarım ile geçimini sağladığını belirterek, temel ihtiyacın ürettiğini rahat bir şekilde tüketebilecek mekanizmaların kurulması olduğunu söyledi. Çelebi bunun da ancak kooperatifle mümkün olduğunu vurgulayarak, üretici ve tüketicinin de memnun kalabileceği bir kooperatif çalışmasını amaçladıklarını aktardı.
 
Belediye Eşbaşkanı Songül Doğan'da kadınların kooperatife katılımları ve yapılması gerekenler üzerinde durdu. Doğan, Peri'de hem hayvanclık hem de tarımda kadınların öncülük ettiğini ve emeğinin karşılığını alamadığına dikkat çekti.
 
'ÇİFTÇİLER OLARAK ZEHİR KULLANIYORUZ'
 
Daha sonra konuşan Türkiye Üretici Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Abdullah Aysu ise kooperatifin nasıl oluşması gerektiğine ilişkin örnek bilgiler verdi. Aysu, Türkiye'de tüketicinin her şeyi pahalıya tüketmekten mutsuz olduğunu belirterek, tüketilen hiçbir ürünün de sağlıklı olmadığını söyledi. Aysu, "Tüketiciler olarak gübre değil zehir kullanıyoruz. Kimyasal gübre ile hem toprağı hem de canlıları öldürüyoruz. Mevcut sistem içerisinde bu sorunu çözmek mümkün değil. Hükümet bunun için herhangi bir adım atmıyor. Çünkü bunda çok fazla kar elde ediyor" dedi.
 
Aysu, mevcut krizden kaynaklı son 5 yılda icralık olan çiftçi sayısı yüzde 95 oranında arttığını sözlerine ekledi.
 
'HEM HALKIMIZ HEM DE BELEDİYEMİZ KAZANACAK'
 
Toplantıdan sonra belediye eşbaşkanları ile çiftçiler birlikte belediyeye ait 30 dönümlük araziye gül çekirdeği ve kavun ekimi yaptı. Eşbaşkanlar halkla birlikte üretip birlikte tüketeceklerine dair söz verdiklerini şuanda verilen sözleri yerine getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, "Elde edilen karda hem halkımız hem de belediyemiz kazanacak" ifadelerini kulandılar.