28 Mart 2024 Perşembe

Patronla anlaşan sendikayı değiştirmek isteyen işçilere baskı

Tekirdağ Çerkezköy'de faaliyet gösteren Beks Çorap Fabrikası'nda Türk-İş'e bağlı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) temmuz ayı itibarıyla örgütlenmeye başladı. 

Beks Çorap Fabrikası'nda işçiler, 2017 yılında Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası'na üye olmuş ve sendika 2018 yılında üç yıllık toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalamıştı.

Ancak işçiler, Öz İplik-İş Sendikası'nın, TİS'i kendilerinden habersiz imzalamasından ve asgari ücrete gelen zammın üzerine sadece yüzde 1 oranında zam yapılmasından şikayetçi. Zara, H&M ve Tchibo gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapan fabrikada binin üzerinde kişi çalışıyor. 

İşçiler, yaşadıkları sorunları, yetkili sendika ile çözemedikleri için Türk-İş'e bağlı Teksif Sendikası'na üye olmaya başladı. Teksif Sendikası'na toplu üyelikler olmaya başlayınca patron baskıları artırdı. 

Fabrikada çalışan işçiler, yaşadıkları sıkıntıları Medyascope'a anlattı. 10 yıldır fabrikada çalışan bir işçi, "Sendika değiştirmek istediğimiz için çok fazla baskı görüyoruz" dedi. 

'TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARILMAKLA TEHDİT EDİLİYORUZ'
Başka bir işçi ise işverenden çok, Öz İplik-İş Sendikası temsilcilerinden baskı gördüğünü söyledi ve "Sürekli işten çıkarılmak ile tehdit ediliyoruz. 'Fabrika küçülmeye gider' deniyor. Tazminatsız işten atılabileceğimiz ve hiçbir hak iddia edemeyeceğimizi söylüyorlar. Başka sendikaya gidemeyeceğimiz sürekli gündeme getiriliyor" dedi. 

Patron, sendikaya üye olan ve üyelik çalışması yürüten bazı işçileri "ücretsiz izne" çıkardı. İşçiler ise salgının bahane edildiğini, asıl amacın farklı bir sendikaya geçmelerinin engellenmesi olduğunu söylüyor. İzin belgesi için insan kaynakları yetkilisi ile görüşmeye giden işçilerin iddiasına göre, yetkililer, onlara başka bir sendikanın çalışmasını bu iş yerinde yapamayacaklarını söylemiş.

İşçiler, Öz İplik-İş Sendikası'nın TİS sürecinde işçinin iradesini yok sayarak işveren ile anlaştığını belirtiyor.  İşçiler, "Sendikalı olmamıza rağmen asgari ücretin çok az üstünde ücret alıyoruz. Sendika asgari ücretin üzerine yüzde bir zamma anlaştı. Bu bizim kabul edeceğimiz bir şey değildi. Bu sebeple sendikayı değiştirmek istiyoruz" dedi.

TEKSİF: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ
TEKSİF Sendikası Örgütlenme Uzmanı Ali Bayram da işçilerin kendi iradeleriyle sendikalarına üye olduklarını söyledi.  Fabrika yönetiminden bazılarının, üyelerine baskı yaptığını söyleyen Bayram, "Bu anayasal bir suçtur. Biz de cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Biz işverenin ve vekillerinin bu konuda tarafsız olmasını istiyoruz" dedi.

BEKS ÇORAP: İKİ SENDİKA ARASINDAKİ REKABET
Beks Çorap İnsan Kaynakları Müdürü Sema Altun ise TEKSİF Sendikası'nın iddialarının doğru olmadığını söyledi. Altun, yaşananların sendikalar arasındaki rekabet olduğunu, kendilerinin herhangi baskı yapmadığını ileri sürdü.