17 Mayıs 2024 Cuma

Pandemide hayatını kaybeden sağlık emekçileri anıldı

Covid-19 pandemisi nedeniyle hayatını kaybeden sağlık emekçileri, pek çok kentte hastanelerde yapılan eylemlerle anıldı. Sağlık emekçileri, yitirdikleri meslektaşlarının anısını yaşatmak ve Covid-19'un meslek hastalığı sayılması için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Türk Tabipleri Birliği'nin Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu'nun anısına 1 Nisan gününü "Covid-19 Nedeniyle Kaybedilen Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü" ilan etmesi nedeniyle bugün sağlık emekçileri bir kez daha eylemler yaptı.

İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Antalya, Antep, Aydın, Batman, Urfa, Bartın'ın da aralarında bulunduğu pek çok kentte hastanelerde eylem yapan sağlık emekçileri Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren meslektaşlarını andı.

İSTANBUL
Sağlık emekçileri, İstanbul Tabip Odası'nın çağrısıyla Çapa'da bulunan İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir araya geldi. "Covid-19 sebebiyle kaybettiğimiz hekim ve sağlık çalışanlarına sevgi, saygı ve minnetle" pankartının açıldığı eylemde, pandemi nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının fotoğrafları karanfillerle birlikte taşındı. Anmaya çok sayıda sağlık emekçisi ve pandemi sebebiyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının aileleri katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, 1 Nisan 2020 tarihinde Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu'nu anlattı. Taşçıoğlu'nun özverili ve herkese örnek bir hekim olduğunu söyleyen Saip, pandemide kaybettikleri meslektaşlarının anısını yaşatmaya ve Covid-19'un meslek hastalığı sayılması için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Prof. Dr. Bülent Saka da pandemide yaşamını yitiren meslektaşlarının yerinin doldurulamayacağını dile getirdi. Pandemi boyunca hekimlerin yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Saka, "Emin olun bu meslek sadece para için yapılabilecek bir meslek değil. Çok zor ama çok insan merkezli bir meslek" diyerek, tüm kamuoyunu sağlık emekçileriyle dayanışmaya çağırdı.

Basın açıklamasını, İstanbul Tabip Odası ve TTB MYK üyesi Prof. Dr. Rukiye Ömeroğlu okudu. Ömeroğlu, bugünün sadece kaybettiklerini meslektaşlarını anma günü değil, aynı zamanda pandemi nedeniyle ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel bütün tedbirlerin bilimin ve aklın ışığında alınması, kuralların büyük bir ciddiyetle ve tavizsiz biçimde uygulanması gerektiğini hatırlatma günü olduğunu söyledi.

Türkiye'de Covid-19 sebebiyle ölen ilk sağlık çalışanı eczacı İhsan Giray'ın yaşamını yitirdiği 17 Mart 2020'den bu yana 550'den fazla sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ömeroğlu, "Ne yazık ki yöneticiler pandemi bitmiş gibi davranmasına rağmen halen hekimler, sağlık emekçileri, yurttaşlar yaşamını yitirmektedir" dedi. Salgının koruyucu birinci basamak yerine ikinci ve üçüncü basamaklarda karşılanmasının etkisinin bu ölümlerde büyük pay oynadığını kaydeden Ömeroğlu, sağlık çalışanlarını koruyamayan politikaların toplumu da koruyamayacağını vurguladı. Ömeroğlu, Covid-19'un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı sayılması, pandemide emek veren sağlık emekçileri için 120 günlük yıpranma payı ve güvenli çalışma koşulları taleplerini dile getirdi.

Ömeroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Kaybettiklerimizin haklarını sormak; emek verenlerimizin haklarını korumak, topluma karşı sorumluluğumuz için buradayız, gitmiyoruz. Yaşadığımız kayıplara, yüreklerimizi dağlayan acıya rağmen her durumda görevimizin başındayız. Bugün Türkiye'nin dört bir yanında yitirdiğimiz meslektaşlarımızı ve sağlık çalışanlarını anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Biz onların anılarını yaşatmaya, bu salgınla doğru temelde mücadele etmeye devam edeceğiz, buna söz veriyoruz."

İZMİR
İzmir Tabip Odası, pandemide yaşamını yitiren sağlık emekçilerini anmak için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere pek çok hastanede basın açıklaması yaptı.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan açıklamada basın metnini İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı okudu. Çamlı, iktidarın salgınla mücadele politikaları yüzünden yüzlerce sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini ve kaybetmeye devam ettiğini söyledi.

"Bu salgınla doğru temelde mücadele etmeye devam edeceğiz, buna söz veriyoruz" diyen Çamlı, kendilerine "Giderlerse gitsinler" diyenlere karşı hak mücadelesini sürdüreceklerini söyledi. "Topluma sözümüz var, hekimlere sözümüz var: Gitmeyeceğiz. Sizin, bizim, hepimizin sağlığı için, emeğimiz için söyleyecek sözümüz var" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR
Amed Sağlık Platformu, Covid-19 salgını boyunca hayatını kaybeden sağlık emekçileri için Selahattin Eyyübi Hastanesi önünde anma düzenledi. Anmada, hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin fotoğraflarının bulunduğu pankart taşındı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyeleri ve yöneticileri de anmaya katıldı.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, salgın süresince iktidarın yanlış politikaları sonucu insanların yaşamını yitirdiğini ve enfekte olduğunu söyledi. Salgın sürecinde yaşamını yitiren sağlık emekçileri için saygı duruşunun ardından sözlerine devam eden Turan, "Küresel salgında kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarının anıları önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz. Onlara, topluma sağlıklı bir gelecek için mücadele sözümüz olsun. Anıları, sağlık hakkı mücadelemizde bize ışık olacaktır" dedi.

MERSİN
Sağlık emekçileri Mersin'de de Toros Devlet Hastanesi önünde eylem yaptı. Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan Mersin Tabip Odası Genel Sekreteri Cemil Galioğlu, yaşamını yitiren arkadaşlarını unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını söyledi.

ANKARA
Ankara Tabip Odası Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde anma etkinliği düzenledi. Anmaya, TTB yöneticileri de katıldı. Hayatını kaybeden sağlık çalışanları için yapılan saygı duruşunun ardından Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muhammer Baytemür, açıklama yaptı.

Bilimsel gerekliliklerin yerine getirilmediğini, pandemi sürecinin sadece sağlık kurumlarında çözülmeye çalışıldığını belirten Baytemür, bu durumun sağlık emekçilerinin büyük bir riskle yüz yüze kalmalarına neden olduğunu söyledi.

'HESAP SORMAK İÇİN GİTMİYORUZ'
Gerçek verilerden çok uzak olan resmi verilere göre bile salgın sürecinde 15 milyon kişinin enfekte olduğunu, yaşamını yitirenlerin sayısının 100 bine dayandığını belirten Baytemür, "'Giderlerse gitsinler' diyebilecek kadar minnetsiz olanlar bilsinler ki, kaybettiklerimizin haklarını sormak; emek verenlerimizin haklarını korumak için gitmiyoruz" diye konuştu.

Küresel salgında yaşamını yitiren tüm sağlık emekçilerinin anıları önünde saygıyla eğildiğini söyleyen Baytemür, "Anıları, sağlık hakkı mücadelemizde bize ışık olacaktır" diye belirtti.

Açıklama "İnsanca yaşamak, insanca yaşatmak" sloganıyla son buldu.

ADANA
Sağlık emekçileri Adana'da da Şehir Hastanesi önünde bir araya geldi. Açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, "Bu salgını bilimsel ilkelerle yönet(e)meyenlere rağmen yaşamlarını yitirme pahasına mücadele eden tüm meslektaşlarımıza, sağlığa emek verenlere sözümüz doğruları söylemekten asla vazgeçmeyeceğimizdir. Onlara, topluma sağlıklı bir gelecek için mücadele sözümüz olsun. Anıları, sağlık hakkı mücadelemizde bize ışık olacaktır. Unutmayacağız! Unutturmayacağız! Unutulmayacaklar" diye konuştu.