20 Nisan 2024 Cumartesi

'Özgür Ülke'den bugüne özgür basın susmadı'

İHD Genel Başkanı Eren Keskin, Ape Musa, Gurbetelli Ersöz, Ferhat Tepe gibi birçok çalışanın o gün yaralandığını ifade ederek onların anısına saygı nedeniyle bile özgür basın geleneğinin devam edeceğini söyledi.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, kapatılan Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasının 24. yılında gazetenin İstanbul Kadırga'da bulunan binası önünde anma etkinliği düzenledi.
 
Anmaya HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, İHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Özür Gazeteciler İnisiyatifi Eş Sözcüsü Hakkı Boltan ve özgür basın emekçileri katıldı.
 
Basın açıklamasını Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyesi Ayşe Güney okudu. Güney, 28 Nisan 1994 yılında yayın hayatına başlayan Özgür Ülke gazetesinin 3 Aralık 1994'te bombalanmasında gazete çalışanı Ersin Yıldız'ın katledildiğini hatırlattı. Yaralanan onlarca gazete çalışanının tedavilerinin ardından gözaltına alındığını ancak failler ile ilgili hiçbir işlem yapılmadığını vurgulayan Güney, "Hakikatin peşinden bir an olsun ayrılmayan Özgür Basın geleneğinin devamcısı olan Özgür Ülke gazetesi, saldırının ayrıntılarını yine kendisi ortaya çıkardı. Bombalamaya rağmen diğer gün 'Bu ateş sizi de yakar' manşeti ile bayilerde olan gazetenin" saldırının Milli Güvenlik Toplantısı'nda gazete hakıında kapatılma kararı aldığı bilgisine yer verildğini söyledi.
 
TANSU ÇİLLER'İN LİSTESİNDEYDİ
 
Saldırıdan 15 gün sonra dönemin Başbakanı Tansu Çiller imzalı belgelerde Özgür Ülke'nin hedef gösterildiğini belirten Güney, o dönem gazete ile dayanışmanın büyük olduğunu ifade etti. Saldırının ardından birçok yazar ve aydının gazetede yazdığını, bir grup sanatçı ve gazetecinin de gazeteyi sokakta dağıttığını hatırlatan Güney, Özgür Ülke'nin kapatma, sayılarının toplatılması gibi birçok saldırı ile karşı karşıya kaldığını ama pes etmediğini söyledi.
 
28 Mart 2018 tarihinde kapatılan ve kayyum atanan Gün Matbaası'nın bugün görülecek davasına çağrı yapan Güney, "Hakikatin savunucusu olan arkadaşalrımız mahkemede yargılanan değil yargılayan konumdalar. Bugün yüzlerce arkadaşımız hakikati açığa çıkardıkları için cezaevindeler. Dün bombalayarak susturmaya çalışanlar bugün demir parmaklıklar ve kelpçeler ile susturmaya çalışıyor" dedi.
 
DİSK Basın İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren ise bu ülkede gazetecilerin her daim baskı altına alınmaya çalışıldığını belirterek "Gazeteciler açısından acı bir dönemdeyiz. Türkiye'de gazetecilere bakış değişmedi. Musa Anter'den Metin Göktepe'ye, Uğur Mumcu'dan Hrant Dink'e kadar birçok gazeteci tutuklandı veya katledildi" diye konuştu.
 
GELENEK DEVAM EDECEK
 
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise Özgür Ülke Gazetesi'nin avukatı olarak yayın hayatına başladığı günden bu yana gazetenin uğradığı baskılara şahit olduğunu ifade etti. Saldırıda birçok gazete çalışanının yaralandığını ve özgür basın geleneğinin yaratılmasında Ape Musa, Gurbetelli Ersöz, Ferhat Tepe gibi birçok gazetecinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Meskin yaratılan değerlere ve bu uğurda hayatını kaybedenlere saygı nedeniyle bu geleneğin devam edeceğini söyledi.
 
HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu ise Özgür Ülke gazetesinin özgür basına tahammül edemeyenlerin saldırısına uğradığını belirterek "Adalet bir ülke çatısız bir eve benzer. Bizler çatısı olan bir ülke ve gelecek kurmak için hep birlikte çalışıyoruz" diye konuştu.
 
HDP Sözcüsü Saruhan Oluç "Aradan 24 yıl geçti ve özgür basını susturma girişimi başarısız oldu. Bir ülkede özgür basın ve eleştirilen basın yoksa geleceğe ilişkin umut yoktur. Ancak özgür basın varsa umut vardır. 24 yıl önce burada bir ateş yakıldı ama o ateş onları da yaktı. 15 Temmuz'dan sonra gazete ve dergileri kapatarak özgür basını susturabileceklerini zannettiler. Ama tüm baskılara rağmen başaramadılar" diye belirtti.