20 Mayıs 2024 Pazartesi

'Önümüze barikat kurulsa da Farplas'a sendika girecek'

Sendikal hakları için mücadeleye başlayan Farplas işçileri ETHA'ya konuştu. Mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen işçiler, dayanışma çağrısı yaptı.  

Farplas işçilerinin direnişi sürüyor. Sendikal hakları için mücadele eden Farplas işçileri sabahın erken saatlerinde sloganlarla fabrikanın önünde eyleme başladı. DİSK'e bağlı sendikalarla birlikte gün boyu halaylarla ve sloganlarla eylemde olan işçiler ETHA'ya konuştu.

Geçen günlerde fabrikayı işgal ederek kamuoyunun gündemine oturan Farplas işçileri, "Atılan işçiler geri alınsın" pankartıyla Kocaeli Gebze Otomotiv Sanayi Sitesi'nde bulunan Farplas fabrikası önüne yürüdü. Bölgeden geçen emekçilerin ve halkın kornalar ve sloganlarla desteklediği işçileri Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube Temsilcisi Necmettin Aydın ve Örgütlenme Genel Sekreteri Hami Baltacı,Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı yalnız bırakmadı. 

"Direne direne kazanacağız", "Farplas işçisi köle değildir", "Birleşen işçiler kazanır", "Köle değil emekçiyiz" sloganlarını haykırın işçiler, Farplas yönetimini de geri adım atmayacakları konusunda uyardı. 

'FARPLAS BİZDEN ÇALDI, BİZ FARPLAS'TAN ÇALMADIK'
Farplas direnişçilerinden Hümeyra Yağız, haklarını aramak için iş durdurarak bu mücadeleye başladıklarını söyledi ve patronların emeklerini hiçe saydığını vurguladı. "Yaptıkları mobbing yetmiyor gibi alay edercesine asgari ücretin altında maaş verdiler" diyen Yağız, patronların kendilerini kandırmak için pek çok vaatte bulunduğunu ama işçilerin yine de sendikalı ve örgütlü hareket ettiğini belirtti.

Yasal hakları olan sendikayı kimsenin ellerinden alamayacağını belirten Yağız, "Önümüze ne barikatlar kurulsa da bu fabrikaya sendika girecek" dedi. Fabrikanın işgal edildiği gece genel müdürlerin orada olduğunu ve yüzlerine bakamadığını anlatan Yağız, polisin hakaretler, plastik mermiler ve coplarla kendilerini gözaltına aldığını kaydetti. "Bu zamana kadar biz sömürüldük, bizden sonra gelenler sömürülmesin. Herkes bize destek olsun" diyen Yağız, Kod 25 gerekçe gösterilerek işten atılmalarına ilişkin "Bu fabrikaya senelerimizi verdik, fabrikadan bir şey çalmadık, bizden Farplas çaldı. İnsanların hakkını çalarak, sömürerek bu kadar büyüdü. Ama bu saatten sonra Farplas bize mahkum biz Farplas'a değil" diye konuştu.

'ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK'
Farplas direnişçilerinden Can Kayhan, 19 Ocak'ta kendilerine teklif edilen zam oranının yetersizliği sebebiyle mücadeleye başladıklarını, patronların başlangıçta kendileriyle görüşeceklerini ve taleplerini kabul edeceklerini öne sürmesine rağmen görüşmeye geldiklerinde iş sözleşmelerinin feshedildiğini öğrendiklerini aktardı.

Patronlara ilettikleri talepler arasında sendika haklarının verilmesinin önemine işaret eden Kayhan, patronların kendilerine "bizler bir aileyiz" dediğini söyledi. "Bizim ailemiz Birleşik Metal-İş çünkü o bize her konuda sahip çıktı, çıkmaya da devam ediyor" diyen Kayhan, kendilerine işten çıkarıldıkları haberinin bile fabrikada değil çıkartıldıkları idari izinde otele çağırarak verildiğini kaydetti. Kayhan, "Biz sonuna kadar emeğimizin peşindeyiz. Ölmek var dönmek yok diyoruz" dedi ve sendikalı olma haklarını ve işe geri dönmeyi istediklerini söyledi.

POLİS: ÖLSENİZ DE KALSANIZ DA SİZİ O ÇATIDAN İNDİRECEĞİZ
Fabrika işgalinin olduğu gece polislerin sert bir şekilde kendilerine saldırdığını anlatan Kayhan, çatıya çıkan ve atlamayı düşünen işçilere polisin "Atla" diyerek güldüğünü kaydetti. Kayhan, polisin "Ölseniz de kalsanız da sizi o çatıdan indireceğiz" dediğini ifade ederek, haklarını aradıkları için suçlu muamelesi
gördüklerine dikkat çekti.

Kayhan ayrıca kendilerinin sözleşme fesihlerinde Kod-25'in gösterildiğini belirtti ve patronların kendilerini hırsızlıkla suçladığını dile getirdi. Bu mücadelede 20 seneyi aşkın süredir fabrikada çalışan işçilerin de yer aldığına işaret eden Kayhan, "20 senedir herhangi bir şey yapmadık, sendikal hakkımızı aradık diye biz kötü olduk" dedi.

'SONUNA KADAR DAVAMIZIN ARKASINDAYIM'
İşçilerden Kadir Gündüz de enerji kesintisi öne sürülerek çıkarıldıkları idari izinde sözleşmelerinin feshedildiğini vurguladı ve patronların görüşmeye kendileri bile gelmeyip avukatlarını gönderdiklerini söyledi. Kendilerine sunulan beyannameyi imzalamayı reddediklerini dile getiren Gündüz, beyannamede pek çok yalan ifadenin bulunduğunu aktardı. Eylemlere katıldıkları için fabrikaya alınmadıklarını söyleyen Gündüz, tazminatsız bir şekilde işten atıldıklarına dikkat çekti. Gündüz, "Benim çocuklarımın rızkını kimseye yedirmek gibi bir niyetim yok. Sonuna kadar davamızın arkasında duracağım" dedi.

'HIRSIZLIKLA SUÇLANDILAR'
Bir diğer işçi Sabri Ünal, kendilerinin hırsızlıkla itham edilerek işten çıkarıldığını söyledi. Herkesin hakkının ve emeğinin peşinde olduğunu söyleyen Ünal, "Biz Farplas'ı istemiyoruz ama sefalet içinde yaşamak da istemiyoruz" diye konuştu. Patronların çeşitli bahanelerle kazanılmış haklarının üzerine konduğunu söyleyen Ünal, firma yönetiminin işçileri taşeron şirketlerle ve farklı iş kollarına bölerek ayrıştırdığını anlattı. Patronların sendikalaşmanın önüne geçmeyi amaçladığını dile getiren Ünal, buna rağmen Birleşik Metal-İş'in çoğunluğu kazandığını ve yeterlilik belgesi elde ettiğini söyledi."Patronların elleri çok uzun olmalı ki emniyet bile özel müdahale ediyor" diyen Ünal, fabrika işgali sırasında pek çok işçinin can riski atlattığını aktardı.

'FARPLAS DİRENİŞİNİN KAZANMASI HEPİMİZİN KAZANMASI DEMEKTİR'
Limter-iş Genel Başkanı Kanber Saygılı, patronların Farplas'ta bir işçi kıyımına başvurduğunu söyleyerek, Birleşik Metal-İş'in fabrikada çoğunluğu sağlamasına rağmen işçilere saldırıların devam ettiğini söyledi. İşçilerin bu saldırılara karşı mücadeleyi çok kararlı bir şekilde sürdürdüğünü kaydeden Saygılı, fabrika işgalinde polisin uyguladığı bütün işkenceye rağmen işçilerin örgütlenme ve mücadele etme iradelerinin kırılmadığına dikkat çekti.

Saygılı, Farplas direnişini büyütmek için bütün emekçi kamuoyuna, gençlere, kadınlara, emek dostu olan herkese bir çağrı yaptı ve "Farplas direnişinin kazanması hepimizin kazanması demektir" dedi.

AYDIN: İŞÇİLERİN BAŞARACAKLARINA İNANCI ÇOK BÜYÜK
Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube Sekreteri Necmettin Aydın, Farplas'ta 3 aydır sendikal faaliyet yürüttüklerini aktardı. Farplast'ta daha önce de sendikal faaliyetler olduğunu ancak son noktaya gelinemeden firmanın 400'e yakın işçiyi tazminatsız bir şekilde işten çıkardığını aktaran Aydın, işçileri şimdi harekete geçiren şeyin yetersiz ücret artışı olduğunu kaydetti. Aydın, işçilerin patronlardan sendikanın muhatap alınmasını istediği halde bu talebin de gerçekleşmediğini söyledi ve enerji kesintisi kaynaklı idari izin sürecinde yaklaşık 150 işçinin işten çıkarıldığını belirtti.

Yıllardır bu fabrikaya emek veren insanların tazminatsız işten çıkarılması üzerine tepkilerini ortaya koyduklarını kaydeden Aydın, işçilerin geçmişte pek çok mobbing, tehdit ve baskıya da tahammül ettiklerini anlattı. Pazar akşamı bütün bu gelişmeler sonucu işçilerin taleplerini duyurmak için fabrika önüne toplandıklarını aktaran Aydın, güvenlik ve polisin tehditkar tavrı üzerine işçilerin fabrika içine girdiğini söyledi. Aydın, işçilerin mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüğünü vurgulayarak, polisin işkenceyle 100'ü aşkın işçiyi gözaltına aldığını söyledi.

İşçilerin mücadeleye devam etme iradesi gösterdiğini vurgulayan Aydın, "Farplas işçileri haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. İşçilerin başaracaklarına olan inançları çok büyük. Herkes bu direnişin sesini duyacak. Sendika olarak da işçilerin sonuna kadar yanındayız" dedi.