19 Mayıs 2024 Pazar

Oltu Hapishanesi'nde hak ihlali var

Oltu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan kadın siyasi tutsaklar yaşadıklarına ilişkin mektup göndererek gazete, dergi ve kitap verilmediğini aktardı.
Erzurum Oltu T Tipi Kapalı Hapishane'de bulunan kadın siyasi tutuklular, yaşadıkları hak ihlalleri ve gasplarını İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesine bildirdi.
 
İHD'ye mektup gönderen Hamide Yüksel ve Rojbin Kırdar, kendilerinegazete, kitap ve dergi verilmediğini belirterek kelepçeli muayenenin dayatıldığını, spor faaliyetlerinin çeşitli bahanelerle engellendiğini ifade etti.
 
YAYIN YASAĞI UYGULANIYOR
 
Kamuoyuna çağrı yapan tutsaklar, "Biz Oltu Cezaevi'nde 10 siyasi kadın tutuklu bulunmaktayız. Tek bir koğuşumuz var. Haziran 2016'dan beridir tutukluyuz. Cezaevi bize gelen dergi ve Yeni Yaşam gazetesini vermiyor. İdareyle konuşmamıza rağmen olumlu bir cevap gelmedi. Farklı cezaevlerinden arkadaşlarımız bize kitap gönderiliyor ancak o kitaplar verilmiyor. Kitaplar yasaklı olup olmadığı konusu için emniyete gönderiliyor ve bir daha o kitaplardan haber alamıyoruz" diye ifade etti.
 
SAĞLIK HAKKI GASP EDİLİYOR
 
Tutuklulara kelepçeli muayenenin dayatıldığını vurgulayan tutsaklar "Diş tedavimiz engelleniyor. Kelepçeli muayeneyi kabul etmediği için birçok arkadaşımızın diş sorunu yaşıyor. Getirilen doktorlar elinde bulunan malzemeyle diş çekimi ve dolgu yapılabiliyor. Yirmilik dişlerin film çekimi ya da ameliyata alınması gerektiğinde hastaneye gidilmesi gerekir; ancak mevcut dayatmalarından kaynaklı tedavi yapılamıyor" diyerek sağlık hakkının engellendiğini kaydetti.