25 Nisan 2024 Perşembe

OHAL'de para cezası verilen 400 emekçi: Cezaları ödemeyeceğiz

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın OHAL döneminde farklı tarihlerde yapılan basın açıklamalarından kaynaklı yaklaşık 400 kişiye para cezası vermesine tepki gösteren Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, para cezalarını ödemeyeceklerini açıkladı.
Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, OHAL'de yapılan basın açıklamalarına katılan 400 emekçiye "OHAL Kanunu'na muhalefet etmek"ten verilen para cezaları protesto edildi.
 
Diyarbakır Adliyesi önünde yapılmak istenen basın açıklaması polis tarafından engellendi. Polis, "kamu kurum ve kuruluşları önünde basın açıklaması yapılamaz" gerekçesiyle açıklamaya izin verilmeyeceğini söylemesi üzerine platform üyeleri Diyarbakır Barosu Adli Yardım binası önünde basın açıklaması yaptı.
 
"Fiili meşru mücadeleye devam" pankartının açıldığı eylemde "Baskılar bizi yıldıramaz", "OHAL'de bu halde her halde direneceğiz" ve "Ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.
 
'OHAL KALKTI UYGULAMALARI KALKMADI'
 
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Şerif Demir yaptığı konuşmada, adliye önünde yapmak istedikleri basın açıklamasına izin verilmemesine tepki göstererek, "İki yıldır OHAL'den kaynaklı basın açıklamalarına izin verilmiyordu. OHAL kalktı ama uygulamaları yürürlükte. Meşru hakkımızı her zaman kullanmaya devam edeceğiz" dedi.
 
Ardından platform adına basın açıklamasını Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahin okudu. OHAL döneminde yaptıkları açıklamalardan kaynaklı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı'nın sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcilerine para cezası vermesine tepki gösteren Şahin, yaptıkları açıklamalarda temel hak ve özgürlüklere yönelik yapılan saldırılara karşı demokratik taleplerini dile getirdiklerini kaydetti. Şahin, "İktidar yeni sistemle STK'ler ve emek örgütlerini tabela örgütü haline getirerek karşısında hiçbir güç olmadan ülkeyi istediği gibi yönetme hevesindedir. Gerek hukuksal gerek ekonomik gerekse de güvencesiz yaşam ve çalışma koşullarını dayatarak ülkeyi yönetme sevdası içerisindedir" diye konuştu.
 
'PARA CEZASINI ÖDEMİYORUZ'
 
Şahin, savcılığın aldığı kararın Anayasa'ya ve Türkiye'nin de imzacısı olduğu ILO Protokolü'ne aykırı olduğunu kaydetti. Savcılık tarafından yaklaşık 400 kişiye 914'er liralık para cezası kesildiğini hatırlatan Şahin, haklarında verilen para cezasını ödemeyeceklerini vurguladı. Mücadelelerini sürdüreceklerini kaydeden Şahin, "Yaptığımız her eylemin fiili meşru mücadele alanında olduğunu ve bu şekilde en demokratik eylemlerin para cezası, idari ceza ve adli cezalarla cezalandırma girişiminin bizleri yıldıramayacağını ve tarihin dün olduğu gibi bugün de bizi haklı çıkardığını belirtiyoruz" dedi.