10 Mayıs 2024 Cuma

Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı eğitim emekçilerinin taleplerini kapsamıyor

Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanununa ilişkin açıklama yaptı. Hazırlanan bu düzenlemenin öğretmenlerin mesleki gelişimine bir katkı sunmayacağı vurgulandı. 

Gündeme geldiği ilk günden itibaren tartışma yaratan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen, eğitim emekçileri ve sendikaların bütün eleştirilerine rağmen, iktidar ve yandaş sendikanın iş birliği ile kapalı kapılar ardından hazırlanan bu düzenlemenin öğretmenlerin mesleki gelişimine somut katkı sunmasının mümkün olmadığını kaydetti. 

Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı adı altında Meclis'e sunulan metnin bir  meslek kanunu teklifi olmadığı belirtilen açıklamada, "Bu teklif, geçmişte gündeme getirilen ve bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kariyer basamaklarında yükselme sisteminin geri getirilmesidir" denildi. 

İktidarın Meclis'e sunduğu Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı'nı derhal geri çekerek, şayet bir kanun hazırlanacaksa Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı doğrultusunda düzenlemeler yapılması kaydedildi. 

Eğitim Sen, şu uyarıları yaptı: 
🔹 "1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na göre, öğretmenlik özel ihtisas mesleğidir. Bu nedenle, kademe-derece ayrımı yapılmaksızın 3600 göstergenin bütün öğretmenlere uygulanması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedeflenmelidir.
🔹 Öğretmenlik mesleğinin tanımı, öğretmenlerin nasıl ve nerede yetiştirileceği, mesleğe kabul ve istihdam koşulları, öğretmenlerin güvenceleri, hakları ve sorumlukları ile mesleki yaşamları ve emeklilik konularında açıklayıcı düzenlemeler yapılmalıdır.
🔹 Öğretmenlik mesleğinin amacı tanımlanmalı, bu tanımla eğitim hakkı ve çocuk haklarıyla arasında ilişki kurulmalıdır.
🔹 Öğretmenlerin temel hak ve ödevleri kanunda belirtilmelidir.
🔹 Eğitim sisteminde öğretmenliğin temel bir unsur olduğu ve eğitim yöneticiliği ve eğitim uzmanlığından farklı olduğu açık bir şekilde ortaya konulmalıdır.
🔹 Mesleğe kabul koşulları ayrıntılı olarak belirlenmeli, varsa istisnalar belirlenmelidir.
🔹 Mesleğe kabul engelleri açıkça belirtilmelidir. Örneğin çocuklara karşı işlenen suçlardan hüküm giyme ya da öğrencilik yıllarında zorbalık nedeniyle disiplin cezası alma gibi engeller getirilmelidir.
🔹 Kanunda meslek etiği ilkeleri ayrıntılı olarak belirtilmelidir.
🔹 Öğretmenlik mesleği ile bağdaşmayan işler ve görevler açıklanmalıdır.
🔹 Özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapanların ekonomik ve sosyal hakları güvence altına alınmalı, bu durumdaki öğretmenlerin ücret ve çalışma koşulları gibi  konulara kanunda belli bir standart getirilmelidir."

Eğitim Sen'in sadece öğretmenlerin değil, eğitim kurumlarında çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunduğu kaydedilen açıklamada, "Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte ele alınmalıdır. Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlanma biçimi ve içeriğiyle öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik talepler ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorundadır. Meclis'e sunulan kanun tasarısı bu açıdan son derece yetersizdir. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili olarak eğitim emekçileriyle, sendikalar ve alandaki meslek örgütlerinin eleştiri, öneri ve taleplerini dikkate alınmadan atılacak adımların karşısında olacağımız ve kazanılmış haklarımızı hiçbir koşulda tartışmayacağımız bilinmelidir. Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı meslek kanunu konusunda samimiyse ve gerçekten öğretmenler lehine bir düzenleme yapmak istiyorsa ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966'da kabul edilen ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı'na uygun düzenlemeler yapmalıdır. Ekonomik, sosyal, mesleki, özlük haklarımızla ilgili taleplerimiz, eleştiri ve önerilerimiz doğrultusunda hazırlanacak gerçek bir meslek kanunu talep ediyoruz" denildi.