25 Nisan 2024 Perşembe

Ocak ayında en az 112 işçi hayatını kaybetti

Alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri nedeniyle iş cinayetleri yaşanmaya devam ediyor. İSİG'in raporuna göre; Ocak ayında en az 112 işçi hayatını kaybetti. En fazla can kaybı İstanbul'da olurken, tarım iş kolu iş cinayetinde ilk sırada yer aldı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ocak ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre; Ocak ayında en az 112 işçi yaşamını yitirdi.

Yaşamını yitiren 112 emekçinin 94'ü ücretli (işçi ve memur), 18'i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğunu belirten İSİG, hayatını kaybedenlerin 12'si kadın işçi, 100'ü erkek işçi olduğunu kaydetti. Kadın işçi cinayetlerinin tarım, tekstil, ticaret, büro, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti.

İş cinayetlerinde biri 14 yaş ve altında olmak üzere üç çocuk işçi can verdi. Rapoda, çocuk işçi cinayetlerinin tarım ve gıda işkollarında gerçekleştiğe dikkat çekildi.

51 yaş ve üstünde ise çalışırken hayatını kaybedenlerin sayısının 28 olduğu kaydedilen raporda, Ocak ayında 7 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdiği belirtildi. Mülteci/göçmen işçilerin 3'ünün Suriyeli, 2'sinin Afganistanlı, 1'inin Gürcistanlı ve 1'inin Türkmenistanlı olduğu ifade edildi.

Hayatını kaybeden işçilerin ikisinin sendikalı olduğu vurgulanan raporda, "Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim. Bu durum özellikle kamu çalışanı/memur sendikaları açısından daha da tespit edemediğimiz bir husus" denildi.

İŞ CİNAYETLERİ EN ÇOK TARIM İŞKOLUNDA MEYDANA GELDİ
İş cinayetleri en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, kimya, gıda, metal, madencilik, tekstil ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

İSİG raporunda iş cinayetlerin nedenleri yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, intihar, şiddet, zehirlenme/boğulma ve patlama/yanma diye sıralandı.

EN FAZLA CAN KAYBI İSTANBUL'DA
Ocak ayında en fazla can kaybı 22 ölümle İstanbul'da; 7'şer ölümle İzmir ve Muğla'da; 5 ölümle Antalya'da; 4 ölümle Konya'da; 3'er ölümle Adana, Amasya, Aydın, Antep, Kayseri, Kocaeli, Mersin ve Samsun'da; 2'şer ölümle Ankara, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Malatya, Rize, Sakarya, Zonguldak ve Rusya'da; 1'er ölümle Adıyaman, Ağrı, Batman, Bolu, Çanakkale, Çorum, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Karaman, Kastamonu, Manisa, Mardin, Osmaniye, Sivas, Urfa, Tekirdağ, Tokat, Van, Bulgaristan ve Cezayir'de yaşandı.