30 Mart 2026 Pazartesi

Newroz'da tutuklanan çocuklara işkence ve kötü muamele: Failler cezasız kalmasın

ÖHD Çocuk Hakları ve Hafızası Komisyonu, Newroz kutlamalarında gözaltına alınıp tutuklanan 7 çocuğa işkence ve kötü muamele yapıldığını açıkladı,  faillerin cezasız kalmamasını istedi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları ve Hafızası Komisyonu, Newroz kutlamaları nedeniyle yaşanan gözaltı ve tutuklamalar ilişkin basın toplantısı düzenledi. Derneğin İstanbul Şubesi'nde yapılan toplantıda açıklamayı, ÖHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları ve Hafızası Komisyonu Üyesi Meryem Ağar okudu.

'7 ÇOCUK TUTUKLANDI'
İstanbul Yenikapı'da düzenlenen Newroz kutlamalarına katıldıkları gerekçesiyle toplam 15 çocuğun gözaltına alındığını hatırlatan Ağar, şunları söyledi: "Bunlardan 4'ü 'örgüt propagandası' iddiasıyla tutuklanmış, 2'si ev hapsine tabi tutulmuş ve 7'sine ise imza adli kontrol tedbiri uygulanmıştır."

Avukat Meryem Ağar, İzmir ve Amed'deki gözaltı ve tutuklamalara ilişkin şunları söyledi: "İzmir'de 'slogan atarken dudak oynattığı' iddiasıyla 1 çocuk, Batman'da sahnede Kürtçe müzik söylediği gerekçesiyle 1 çocuk ve Amed'de ise yine Newroz'a katılan 1 çocuk tutuklanmıştır. Halihazırda yalnızca barışçıl bir etkinliğe katıldıkları gerekçesiyle en az 7 çocuk tutuklu bulunmakta 2 çocuk ise ev hapsinde bulunmaktadır."
 
'FAİLLERİN BULUNMASI İÇİN BAŞVURU YAPILMIŞTIR'
Çocuklara yöneltilen suçlamaların dikkat çekici olduğunu vurgulayan Meryem Ağar, çocuklara yönelik ağır işkence ve kötü muamele bulunulduğunu söyledi. "ÖHD olarak tarafımızca çocuklara yönelik gerçekleşen işkencenin aydınlatılması ve faillerin ortaya çıkarılması için gerekli yollara başvuru yapılmıştır" diyen  Ağar, 2025 yılında Meclis bünyesinde Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Araştırma Komisyonu kurulduğunu hatırlattı. 

Ağar, komisyonun çocuklara yönelik hak ihlallerini ve çocukların ceza yargılamasıyla karşı karşıya kalmasına neden olan sebepleri araştırmayı amaçladığını ancak yargı eliyle Newroz'a katılan çocukların hak ihlaline uğradığını belirtti, "Bu bir tutarsızlıktır" dedi.

'İŞKENCELER ARAŞTIRILSIN'
Son olarak çocukların serbest bırakılmasını isteyen Ağar, işkencelerin soruşturulması gerektiğini belirtti ve ekledi:  "Çocukların özgürlüğü ve onuru, demokratik bir toplumun en temel göstergelerindendir. Barışçıl bir toplumsal etkinliğe katıldıkları için çocukların cezalandırılması, yalnızca bireysel değil, aynı zamanda toplumsal hafızaya ve geleceğe yönelen bir ihlaldir" şeklinde konuştu.