1 Mayıs 2024 Çarşamba

MTN Plastik'te sendikalı 26 işçi işten atıldı

MTN Plastik'te Lastik'iş'e üye olduğu için 26 işçinin işten atılması düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi.

DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikası MTN Plastik'te çalışan 26 işçinin sendikaya üye oldukları için işten atılmasını İkitelli OSB'de bulunan fabrika önünde protesto etti.

İşten atılan işçilerle beraber düzenlenen basın açıklamasında "Baskılar bizi yıldıramaz", "Pandemi bahane sömürü şahane", "Sendika hakkımız söke söke alırız" ve "Zafer birleşen emekçinin olacak" sloganları atlıdı.

Basın açıklamasını okuyan Lastik-İş İstanbul Şube Başkanı Yasin Onar, MTN Plastik'in otomotiv fabrikaları ile Arçelik gibi büyük beyaz eşya üreticileri için üretim yaptığına ve dünyanın birçok ülkesine ihracat gerçekleştirdiğini hatırlattı. Onar, "İşçilerin elleri ve alınteri üzerinde yükselen şirketin çalışanların en temel haklarına saygı göstermediğini" söyledi. Onar, "MTN işvereni, sendikamıza üye olduğunu duyar duymaz çeşitli baskılara başladı. İşçilerden e-devlet şifrelerini isteyerek sendikamızdan istifa etmelerini sağlamaya çalıştı" dedi.

Yıldırma, korkutma ve karalama ile işçileri sindiremeyen işverenin, bunlar etkili olmayınca ekonomik baskı uygulamaya başladığını vurgulayan Onar, "Siyasal iktidar tarafından işverenlere geçici olarak tanınan 'ücretsiz izine çıkarma' hakkını kötüye kullanarak işçileri cezalandırmaya çalıştı. Birçok işçiyi ücretsiz izne çıkardı. Bu yolla da sonuç alamayınca, yasaklanmış olmasına rağmen işçi çıkarmaya başladı. Yıllarını fabrikaya vermiş işçileri 'ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davrandıkları' gibi uyduruk gerekçelerle işten çıkardı" dedi.

MTN işçilerinin yalnızca yasal haklarını kullandıkları için işten atıldığına dikkat çeken Onar, işçilerin hakkını gasbeden işverenin üstüne gidilmesi istendi.

Küresel İşçi Sendikaları Konfederasyonu adına yapılan açıklamada ise "MTN Plastik'in büyük otomotiv ve beyaz eşya şirketleri için malmeze ürettiğinin farkındayız. MTN Plastik'in derhal düzeltici önlemler almasını ve bunun sonucunda IndustriALL olarak özllikle ana müşterilerinize karşı daha fazla harekete geçmemizin gerekli olmayacağını umuyoruz" denildi.